Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο βιολογικός καθαρισμός του σπιτιού

2 Φεβρουαρίου 2013

Ο βιολογικός καθαρισμός του σπιτιού

o_viologikos_katharismos_tou_spitiou_1Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Έπιπλα και αντικείμενα του σπιτιού σας όπως το στρώμα, τα χαλιά και οι καναπέδες τείνουν να μαζεύουν περισσότερη βρωμιά από όση πιστεύετε. Εκεί που κοιμόμαστε μάλιστα, θεωρείται από πολλούς το πιο βρώμικο σημείο μέσα στο σπίτι μας!

Όλες αυτές οι επιφάνειες είναι αδύνατον να πλυθούν και να καθαριστούν όπως άλλα αντικείμενα (π.χ. ρούχα).

Για όλα τα παραπάνω τη λύση δίνει ο βιολογικός καθαρισμός. Για τον βιολογικό καθαρισμό στο σπίτι μιλάνε στο flowmagazine.gr ο ιδιοκτήτης της Healthy Home, κ. Σπύρος Βουτσινάς και ο ιδιοκτήτης  της Απολυμαντικής-Πετρελαϊκής, κ. Χρήστος Ασημακόπουλος.

Ακάρεα

Τα σπίτια μας είναι γενικά γεμάτα από κατάλοιπα χημικών απορρυπαντικών σε μορφή σκόνης, που προκαλούν σε παιδιά και ενήλικους βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες και διάφορες δερματοπάθειες. Υπεύθυνα για όλα αυτά είναι και τα ακάρεα (σαν τσιμπούρι), που αναπτύσσονται μέσα στα στρώματα. «Ο ιδρώτας και το απολεπισμένο δέρμα που καταλήγουν στο στρώμα αποτελούν ιδανική τροφή για τα ακάρεα» μας αναφέρει ο κ. Ασημακόπουλος. «Υπεύθυνα για τις αλλεργίες που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα τα περιττώματα των ακάρεων» τονίζει στο flowmagazine.gr ο κ. Βουτσινάς. Σε αυτά περιέχεται η πρωτεΐνη γουανίνη, που θεωρείται από τα κυριότερα αλλεργιογόνα. Η λύση λοιπόν είναι δύσκολο να προκύψει με ένα απλό πλύσιμο εάν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με έρευνες, σε ένα μονό στρώμα ύπνου, υπάρχουν έως 2.000.000 ακάρεα.

o_viologikos_katharismos_tou_spitiou_2

Πώς γίνεται

Ο βιολογικός καθαρισμός για μοκέτες, στρώματα και το σαλόνι σας, απαιτεί ιδιαίτερη διαδικασία και μηχανήματα. Πραγματοποιείται «ξηρός καθαρισμός με παλμικό μηχάνημα που απομακρύνει τα περιττώματα» λέει ο κ. Βουτσινάς. Από τη μεριά του ο κ. Ασημακόπουλος το παρομοιάζει με ηλεκτρική σκούπα με δονήσεις. Τα απορρίμματα που απορροφά η σκούπα αυτή, πάνε σε έναν κάδο με νερό. Συχνό είναι στη συνέχεια οι υπεύθυνοι να ψεκάζουν την επιφάνεια του στρώματος με υποαλλεργικό, βιολογικό σπρέι που καθυστερεί την επανεμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων. Στο βιολογικό καθάρισμα δεν αφαιρούνται λεκέδες που ενδεχομένως υπάρχουν, αντίθετα το στρώμα απαλλάσσεται από οποιοδήποτε μικροοργανισμό υπάρχει στο εσωτερικό του.

Χρόνος και κόστος

Αν και πρόκειται ξεχωριστή ενέργεια, ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός. Για ένα διπλό στρώμα ο κ. Ασημακόπουλος υπολογίζει πως απαιτούνται 10-15 λεπτά.  Το κόστος για το βιολογικό καθαρισμό ενός διπλού στρώματος υπολογίζεται στα 40 ευρώ κατά τον κ. Βουτσινά. Αντίστοιχα, για ένα μονό στρώμα το κόστος υπολογίζεται στα 30 ευρώ, για ένα χαλί στα 20 ευρώ ενώ για τον πενταθέσιο καναπέ του σπιτιού σας περίπου 30 ευρώ.

o_viologikos_katharismos_tou_spitiou_3

Τι να κάνουμε

«Υπάρχουν tester, που δείχνουν την ανάγκη για βιολογικό καθαρισμό» σημειώνει στο flowmagazine.gr ο κ. Βουτσινάς.

Ο προτεινόμενος βιολογικός καθαρισμός για τα είδη του σπιτιού σας υπολογίζεται στη μια με δύο φορές το χρόνο. Είναι δεδομένο ότι τα ακάρεα συγκεντρώνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς επιστημονικές μελέτες σε όλο το κόσμο απέδειξαν ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας σε εσωτερικούς χώρους αποτελεί έναν από τους πέντε περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να αποφεύγετε την άμεση επαφή με το στρώμα (υποστρώματα) ή τα χαλιά του σπιτιού σας καθώς 50% των ασθενειών προκαλούνται ή επιδεινώνονται από μολυσμένο εσωτερικό αέρα.

Πηγή:flowmagazine.gr