Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μελωμένο χοιρινό κότσι στη γάστρα

3 Φεβρουαρίου 2013

Μελωμένο χοιρινό κότσι στη γάστρα

Αυτο το χοιρινό θα είναι μέλι

det_melomeno-xoirinoτου Αλέξανδρου Παπανδρέου

Προετοιµασία: 25΄

Ψήσιµο: περίπου 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 8 άτοµα)

2 κότσια χοιρινά, περίπου 1,8 – 2 κιλά το καθένα, χωρίς το δέρµα

180 ml γλυκό, λευκό κρασί

300 γρ. κρεµµυδάκια στιφάδου

18 ξερά δαµάσκηνα, χωρίς κουκούτσια

2 κουτ. σούπας µέλι θυµαρίσιο

80 ml ελαιόλαδο

5 – 6 κεδροκούκουτσα

(σε µπαχαράδικα και σούπερ µάρκετ)

αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

6 – 7 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι, µήκους περίπου 8 εκ. (φρέσκο θυµάρι βρίσκουµε σε αρκετά µεγάλα σούπερ µάρκετ – όχι σε όλα) ή 2 κουτ. σούπας ξερό θυµάρι, κοπανισµένο

1½ κιλό µικροσκοπικές πατάτες

για φούρνο, καθαρισµένες

2 κουτ. σούπας µουστάρδα της αρεσκείας µας, προτιµότερο πικάντικη (για τη σάλτσα)

∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 170° C, στον αέρα.

Αν η γάστρα µας κάνει για το µάτι της κουζίνας, θα τη χρησιµοποιήσουµε και για το αρχικό σοτάρισµα.

∆ιαφορετικά, χρησιµοποιούµε µια φαρδιά κατσαρόλα µε βαρύ πάτο και θα µεταφέρουµε τα υλικά µετά το σοτάρισµα στη γάστρα.

Βάζουµε το σκεύος σε δυνατή φωτιά, προσθέτουµε το λάδι και, µόλις κάψει, ρίχνουµε τα κρεµµυδάκια και τα σοτάρουµε µέχρι να ροδίσουν λίγο απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και προσθέτουµε το πρώτο κότσι. Το ροδίζουµε όσο γίνεται απ’ όλες τις «πλευρές», παρά το ανορθόδοξο του σχήµατός του. Το βγάζουµε σε µια πιατέλα και ροδίζουµε και το δεύτερο κότσι.

Το βγάζουµε και ρίχνουµε στο σκεύος τα κεδροκούκουτσα, τα δαµάσκηνα, το θυµάρι, το µέλι και το κρασί, ανακατεύουµε για να «ξεκολλήσουν» από τον πάτο του σκεύους τυχόν καµένα υπολείµµατα, που θα δώσουν επιπρόσθετη γεύση στο φαγητό, και επαναφέρουµε τα κότσια και τα κρεµµυδάκια. Αλατοπιπερώνουµε γενναιόδωρα, σκεπάζουµε µε το καπάκι και φουρνίζουµε. Ψήνουµε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Μετά ανοίγουµε τη γάστρα και βάζουµε τις πατάτες γύρω από το κρέας.

Σκεπάζουµε ξανά και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 45 λεπτά ή µέχρι να µελώσουν οι πατάτες και να είναι πολύ µαλακό το κρέας. Μεταφέρουµε όλα τα στερεά υλικά σε ένα ταψί, βγάζουµε 2 – 3 κρεµµυδάκια του στιφάδου και 2 – 3 δαµάσκηνα στην άκρη, σκεπάζουµε το ταψί µε αλουµινόχαρτο και διατηρούµε το φαγητό ζεστό.

Σουρώνουµε τα υγρά της γάστρας (στη δική µας δοκιµή βγήκαν περίπου 900 ml) και τα βάζουµε στο µπλέντερ. Προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια και τα δαµάσκηνα που βγάλαµε στην άκρη και πολτοποιούµε πολύ καλά.

Μεταφέρουµε το όλον σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε τη µουστάρδα και βράζουµε µέχρι η σάλτσα να γίνει πιο πυκνή, ανακατεύοντας για να µην αρπάξει.

Ελέγχουµε το αλατοπίπερο και τη µεταφέρουµε σε σαλτσιέρα. Κόβουµε το κρέας σε κοµµάτια σε ένα ξύλο κοπής µε µαχαίρι ψητού και σερβίρουµε σε πιατέλα. Συνοδεύουµε µε τις πατάτες, τα κρεµµυδάκια και τα δαµάσκηνα σε χωριστή πιατέλα και τη σάλτσα στη σαλτσιέρα.

Τι πινουµε

Ενα φρουτώδες, αρωµατικό, ελαφρύ Merlot.

Πηγήkathimerini.com.cy