Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

10 συμβουλές για τη χρήση του πλυντηρίου σας

4 Φεβρουαρίου 2013

10 συμβουλές για τη χρήση του πλυντηρίου σας

10_sumvoules_gia_thn_xrhsh_tous_plhnthriou_sas_300Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι λευκές συσκευές χρησιμοποιούνται καθημερινά σε όλα τα νοικοκυριά του κόσμου. Πολλές φορές μάλιστα μαθαίνουμε από μικρή ηλικία πώς να τα ενεργοποιούμαι και πώς να τα κλείνουμε. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά πώς να χρησιμοποιούν σωστά συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων; Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες βασικές συμβουλές, για να χρησιμοποιείτε σωστά το πλυντήριό σας.

Διαβάστε οδηγίες

Ως λαός δεν είμαστε υπομονετικοί. Προτιμούμε να πετάμε τα συνοδευτικά βιβλιαράκια με τις οδηγίες και να βασιζόμαστε στις δικές μας «γνώσεις». Για τη σωστή χρήση του πλυντηρίου εκτός από τις οδηγίες λειτουργίας του, οφείλετε να διαβάζετε και τις οδηγίες στις ετικέτες των ρούχων. Ο βαθμός πλύσης παίζει σημαντικό ρόλο για την καθαριότητα και τη φροντίδα του ρούχου.Χρώματα

Ξεχωρίστε τα ρούχα που θα πλύνετε, βάσει χρώματος. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπετε το λευκό σας πουκάμισο να καταλήγει ροζ.

Έλεγχος

Πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, βεβαιωθείτε ότι όλες οι τσέπες των ρούχων σας είναι άδειες. Σε όλους έχει τύχει παρόμοιο ατύχημα με χρήματα ή χειρότερα με κάποιο ξεχασμένο στυλό. Επίσης, φροντίστε να κλείνετε τα φερμουάρ καθώς είναι πολύ πιθανό να πιαστούν σε άλλα και να υπάρξει πιθανή φθορά.

Διατηρήστε τα λευκά

Τα καθαρά ρούχα δίνουν πολύ καλή εικόνα προς τα έξω. Όταν όμως τα λευκά αρχίζουν να κιτρινίζουν ή να χάνουν τη λάμψη τους, απογοητευόμαστε. Για το λόγο αυτό προτιμήστε να μην τα βάζετε μαζί με έντονα λερωμένα ρούχα. Γενικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα ή λευκό ξύδι, ώστε να τα διατηρήσετε πιο λαμπερά τα χρώματα των ρούχων σας.

Ευαίσθητα ρούχα

Για τα ευαίσθητα ρούχα σας, μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετική διαδικασία από τα συμβατικά. Όπως θα κάνατε και με τα λούτρινα ζωάκια, χρησιμοποιήστε μια μαξιλαροθήκη ως θήκη τους, για ασφάλεια.

Κρατήστε το μέτρο

Δεν χρειάζονται υπερβολές στη δοσολογία απορρυπαντικού ή μαλακτικού. Βάλτε μόνο όσο χρειάζεται για μια πλύση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβαρύνετε τα ρούχα που βρίσκονται στον κάδο και θα ξεβγαλθούν δυσκολότερα.

Γεμάτος κάδος

Τοποθετήστε στο πλυντήριο, όσα ρούχα χρειάζονται. Οι υπερβολές αλλά και οι «οικονομίες» δεν πρόκειται να ωφελήσουν. Με τον τρόπο αυτό, κάνετε εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και αργότερα, κάνετε το βαρετό σιδέρωμα, πιο εύκολο.

10_sumvoules_gia_thn_xrhsh_tous_plhnthriou_sas_300_3 

Φροντίστε το πλυντήριό σας

Λόγω των νερών, συχνά δημιουργούνται βρωμιές και δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτά είναι πιθανόν να μεταφερθούν ακόμη και στα ρούχα σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριό σας συχνά. Εκτός αυτού όμως οφείλετε να του κάνετε και συντήρηση ανά 6 μήνες.

Προεργασία

Αν και λίγο χρονοβόρο, πρόκειται για μια συμβουλή, που μπορεί να σας λύσει τα χέρια για το καθάρισμα των ρούχων σας. Όταν πρόκειται για επίμονους λεκέδες, βάλτε τα ρούχα σας από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με νερό. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνετε το έργο του πλυντηρίου και επίσης, θα απομακρύνετε σίγουρα τους λεκέδες.

Κρύο νερό

Μια καθαρά περιβαλλοντική συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο το ζεστό νερό. Ο λόγος; Καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια αλλά και πρακτικά ενισχύετε στη διατήρηση των χρωμάτων

Πηγή:flowmagazine.gr