Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέα διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων από την ΕΕ

5 Φεβρουαρίου 2013

Νέα διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων από την ΕΕ

androula-vasileiou1Μια νέα κατάταξη των πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινιάζεται σήμερα στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

 

Η νέα κατάταξη, με την επωνυμία «U-Multirank» θα είναι αμερόληπτη και θα βασίζεται σε μετρήσιμα κριτήρια και στοιχεία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το U-Multirank θα λάβει ενωσιακή χρηματοδότηση συνολικού ποσού 2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα διά βίου μάθησης κατά την περίοδο 2013-14, με δυνατότητα περαιτέρω λήψης αρχικού κεφαλαίου για τη διετία 2015-2016.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη νέα κατάταξη, τα πανεπιστήμια θα αξιολογούνται σύμφωνα με ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων, σε πέντε χωριστούς τομείς, περιλαμβανομένης της φήμης τους όσον αφορά την έρευνα, την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης, το διεθνή προσανατολισμό, την επιτυχία στη μεταφορά γνώσης (όπως συμπράξεις με επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις) και τη συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναμένεται ότι περίπου 500 πανεπιστήμια από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο θα ζητήσουν να συμπεριληφθούν στην κατάταξη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2014.

Στην ομιλία της πριν από τα εγκαίνια, η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με πιο στρατηγικό τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των πανεπιστημίων μας». Πρόσθεσε ότι για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια και πόσο καλές είναι οι επιδόσεις τους.

 

Συμπλήρωσε ότι «το U-Multirank θα παρέχει στους φοιτητές και στα ιδρύματα μια σαφή εικόνα των επιδόσεων των τελευταίων σε μια σειρά σημαντικών τομέων» και ότι οι γνώσεις αυτές θα βοηθήσουν τους φοιτητές να επιλέξουν το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο που είναι το καλύτερο για αυτούς.

 

Την έναρξη του συνεδρίου με το οποίο εγκαινιάζεται η κατάταξη κήρυξε ο Υπουργός Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων της Ιρλανδίας Ruairi Quinn, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ποιότητα και πολυμορφία των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πρόσθεσε ότι «η ιρλανδική Προεδρία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ανάπτυξη του επόμενου αυτού σταδίου του U-Multirank».

 

Πέραν του γεγονότος ότι το U-Multirank παρέχει μια έγκυρη κατάταξη μέσω της σύγκρισης των ιδρυμάτων, θα αξιολογεί επίσης τα πανεπιστήμια σε τέσσερεις συγκεκριμένους θεματικούς τομείς, τις επιχειρηματικές σπουδές, τις σπουδές μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας και φυσικής. Ο κατάλογος των συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων θα διευρυνθεί προοδευτικά κατά τα επόμενα έτη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: onlycy.com