Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μνήμη: Μάθετε να δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια

9 Φεβρουαρίου 2013

Μνήμη: Μάθετε να δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια

mnhmh_mathete_na_dinete_shmasia_sth_leptomereia_1Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Επικεντρωθείτε πάνω σε μια συζήτηση και μην αφήνετε τη μνήμη σας να “ξεχνά” τις λεπτομέρειες!

Πολλοί είναι επιρρεπείς στους περισπασμούς της καθημερινότητας… αλλά όλοι  είναι σε θέση να ενισχύσουν τη μνήμη τους, ειδικά αν δουλέψουν πάνω στο πρόβλημα από νεαρή ηλικία.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μένετε συγκεντρωμένοι πάνω στις λεπτομέρειες και να δίνετε προσοχή ακόμα και στο παραμικρό.

Κάντε γυμναστική… για να βελτιώσετε την προσοχή!

Ακόμα και λίγο περπάτημα ή ποδηλασία για δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να εκπαιδευτεί ενάντια στους περισπασμούς. Οι αερόβιες ασκήσεις απελευθερώσουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, μια χημική ουσία που ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει την προσοχή πάνω στις λεπτομέρειες.

Πέρα όμως από το σώμα, σημαντική είναι και η “άσκηση” του μυαλού. Με άλλα λόγια, ακόμα και ένα σταυρόλεξο μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση στο πρόβλημα της προσοχής σας.

Απομακρυνθείτε από κάθε περισπασμό

Ένα email, μια κλήση στο κινητό ή μια ώρα σε ένα θορυβώδες και γεμάτο καφέ δεν συνθέτουν τις καλύτερες συνθήκες για μια σοβαρή συζήτηση, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από μέρους σας. Μην αφήνετε στην τύχη τους παράγοντες που μπορούν να αποπροσανατολίσουν τη μνήμη σας. Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος ή ακούστε από το mp3 κλασσική μουσική για να αποφύγετε τη φασαρία… και θα δείτε διαφορά στην πράξη!

Χρησιμοποιήστε “λέξεις κλειδιά” και υπενθυμίσειςmnhmh_mathete_na_dinete_shmasia_sth_leptomereia_2

Κρατήστε υπενθυμίσεις για μερικά σημαντικά πράγματα, που δεν πρέπει να ξεχάσετε τις επόμενες ημέρες. Γράψτε τις υποχρεώσεις σας ή μερικές λεπτομέρειες μιας συζήτησης με “λέξεις κλειδιά” σε ένα ημερολόγιο ή σε αυτοκόλλητες σημειώσεις. Τοποθετήστε τις πάνω στο ψυγείο ή στο γραφείο σας, δηλαδή σε μέρη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της όρασης σας. Στο τέλος κάθε ημέρας απαριθμήστε όσα πρέπει να ολοκληρώσετε την επόμενη ημέρα.

Κοιμηθείτε αρκετά… για τη μνήμη σας!

Ο ύπνος για τουλάχιστον επτά ώρες την ημέρα θα σας χαρίσει ενέργεια και ξεκούραση για το μυαλό και το σώμα σας. Όταν είστε κουρασμένοι, ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παράγει μερικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, στοιχεία απαραίτητα για τη συγκέντρωση και τη μνήμη σας. Δώστε ηρεμία στον εαυτό σας και κοιμηθείτε… για το καλό της προσοχής σας!

mnhmh_mathete_na_dinete_shmasia_sth_leptomereia_4Βάλτε προτεραιότητες στα καθήκοντα σας

Μια μελέτη στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να χειριστεί μόνο δύο περίπλοκες εργασίες ταυτόχρονα.

Αν προσθέσετε μια τρίτη, τότε σε μεγάλο ποσοστό θα κάνετε λάθη.

Προγραμματίστε το χρόνο σας και σημειώστε τις σημαντικές προτεραιότητες της ημέρας, ώστε να μην “κουβαλάτε” πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό σας.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να τηρήσετε μια σοβαρή προθεσμία, όπως είνα η πληρωμή ενός λογαριασμού, μη διστάσετε να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας!

mnhmh_mathete_na_dinete_shmasia_sth_leptomereia_3Κάντε ένα γρήγορο διάλειμμα στη δουλεια

Αν η πλήξη καταστρέφει την παραγωγικότητά σας, κάντε μικρά διαλείμματα στη δουλειά!

Σηκωθείτε να περπατήσετε για λίγο ή πιείτε λίγο νερό και πάρτε μερικές αναπνοές.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκουράσει το μυαλό του και να ανασυνταχθεί μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας.

Έτσι, θα δίνετε βάση στη λεπτομέρεια και θα ενδυναμώσετε τη μνήμη σας.

Προσοχή όμως!

Αυτό δεν σημαίνει οτι θα προχωρήσετε σε μια φάση αναβλητικότητας ή θα κάνετε μεγάλα διαλείμματα μπροστά στο Facebook!

Πηγήflowmagazine.gr