Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί, καρύδια και μέλι

11 Φεβρουαρίου 2013

Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί, καρύδια και μέλι

psimenapsomaΣυνταγή Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος

Υλικά

16 λεπτές φέτες (ιδανικά, πάχους 1 εκ.) από 1 μακριά φραντζόλα ψωμιού (ή 8 μεγαλύτερες φέτες, κομμένες στη μέση)

250 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ*, κομματιασμένο (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κατίκι)

1/4 φλιτζ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο

1/2 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροκομμένα, ψημένα στο φούρνο στους 150° C για 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν

1 κοφτή κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου ή μαντζουράνας, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, τριμμένα ή κοπανισμένα στο γουδί)

Μερίδες 16 τμχ.

Προετοιμασία 10΄ Ψήσιμο 25΄

Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Μοιράζουμε το τυρί στις φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί σε μία στρώση. Τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι άκρες του ψωμιού και να ζεσταθεί λίγο το τυρί, για περίπου 8 – 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε το μέλι σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, ώστε να γίνει πιο ρευστό. Σκορπίζουμε πάνω στις ψημένες φέτες ψωμιού τα καρύδια και πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με το μέλι και σερβίρουμε.

 

* Συμβουλή Σεβρ: μαλακό κατσικίσιο τυρί με πλούσια και κρεμώδη γεύση. Είναι επιτραπέζιο τυρί, όμως χρησιμοποιείται και στη μαγειρική. Σε τυροπωλεία, στα τμήματα με τυριά μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και σε ενημερωμένα παντοπωλεία βρίσκουμε σεβρ από το εξωτερικό (κυρίως από τη Γαλλία), όμως κυκλοφορούν και δύο πολύ νόστιμα ελληνικά: από το Ιδρυμα Β. Μ. Τοσίτσα στο Μέτσοβο και από την εταιρεία Ίναχος στη Μακρακώμη Λαμίας. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία, τυροπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Πηγή:gastronomos.gr