Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φιλέτο σολομού στο τηγάνι με αρωματικό πιλάφι

12 Φεβρουαρίου 2013

Φιλέτο σολομού στο τηγάνι με αρωματικό πιλάφι

filetosolomoΣυνταγή Αλέξανδρος Παπανδρέου

Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου ετοιμάζει μια νοστιμότατη εκδοχή του αγαπημένου ψαροφίλετου. Είσαι;

Υλικά

4 φέτες ή φιλέτα σολομού (περίπου των 200 – 230 γρ. η καθεμία)

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 σφηνάκι γλυκό λευκό κρασί

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

χυμός από 1/2 λεμόνι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Για το ρύζι

250 γρ. ρύζι μπασμάτι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

500 ml νερό

1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ

1 μικρό φινόκιο, σε φετάκια

αλάτι, πιπέρι

Μερίδες 4

Προετοιμασία 10΄ Ψήσιμο 20΄

Διαδικασία

Ρύζι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι και το φινόκιο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Δοκιμάζουμε και, αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Σολομός: Εν τω μεταξύ μαγειρεύουμε το σολομό. Αν δεν χωρούν στο τηγάνι μας όλες οι φέτες σολομού μαζί, θα τις ψήσουμε σε δύο δόσεις διαιρώντας στη μέση όλα τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, αν πάρουμε φιλέτα σολομού και είναι από την ουρά (οπότε και πιο λεπτά), τότε θα τα ψήσουμε λιγότερο. Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες ψαριού και τις βάζουμε στο τηγάνι να «ψηθούν», για περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Οταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 λεπτό, και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο το ψάρι, συνοδεύουμε με το ρύζι και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Πηγή: gastronomos.gr