Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τα μυστικά για τη λεύκανση των δοντιών

15 Φεβρουαρίου 2013

Τα μυστικά για τη λεύκανση των δοντιών

The Secrets About Teeth WhiteningΤης Κατερίνας Γ. Παπαθανασίου

Oι δυσχρωμίες των δοντιών είναι πολύ συνηθισμένες και οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες), ενδογενείς (χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπερβολική λήψη φθορίου, συστηματικές ασθένειες), τραύμα του δοντιού που έχει ως αποτέλεσμα τη νέκρωση του δοντιού, καθώς και σε αποκαταστάσεις αμαλγάματος (σφραγίσματα).

Η επιτυχημένη λεύκανση εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση και επιλογή του σχεδίου θεραπείας, ανάλογα με την αιτιολογία της δυσχρωμίας.

Η λεύκανση είναι ασφαλής θεραπεία εφόσον γίνεται με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, που είναι ειδικά εκπαιδευμένος και μπορεί να συστήσει ξεχωριστά την κατάλληλη μέθοδο για κάθε περίπτωση.

Χρειάζεται προσοχή, γιατί στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται λευκά δόντια, τα οποία όμως δεν είναι ελεγμένα, τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για την αποτελεσματικότητά τους.

Η λεύκανση έχει αποτέλεσμα μόνο στα φυσικά δόντια, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και σε άτομα με οδοντική υπερευαισθησία, αλλεργία στο υπεροξείδιο του υδρογόνου ή με πολλαπλές αποκαταστάσεις (γέφυρες, στεφάνες, σφραγίσματα) στα πρόσθια δόντια.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι λεύκανσης: στο ιατρείο με υψηλής περιεκτικότητας υπεροξείδιο του υδρογόνου και στο σπίτι με νάρθηκες και υπεροξείδιο του καρβαμιδίου.

Ο συνδυασμός των δύο είναι η καλύτερη μέθοδος λεύκανσης. Η λεύκανση στο σπίτι ολοκληρώνεται σε 2-3 εβδομάδες, ενώ στο ιατρείο ολοκληρώνεται συνήθως σε 1- 3 επισκέψεις, κάθε μία από τις οποίες διαρκεί 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια, αν ο ασθενής κάνει μια απλή συντήρηση (χρησιμοποιώντας τους νάρθηκες για 2 έως 4 ώρες, επί 2 ημέρες) μία φορά τον χρόνο ή κάθε 6 μήνες, ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες.

Η Κατερίνα Γ. Παπαθανασίου είναι επ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Αισθητικής- Επανορθωτικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τufts της Βοστώνης

Πηγές : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο-  tanea.gr