Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πατατούλες με πέστροφα και κρέμα γιαουρτιού

21 Φεβρουαρίου 2013

Πατατούλες με πέστροφα και κρέμα γιαουρτιού

patatoulesΣυνταγή Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφίες Άλκης Καλούδης,Άκης Ορφανίδης

Η Νένα έχει κέφια και φτιάχνει μια εκλεκτή λιχουδιά που θα αρέσει σε όλους.

Υλικά

10 πατατούλες μικρές νέας εσοδείας

1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καλά φυτώρια) ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη

1 πακέτο καπνιστή πέστροφα

Για την κρέμα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό

50 ml κρέμα γάλακτος (από το ψυγείο)

50 γρ. μανούρι, λιωμένο με το πιρούνι

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

1 κουτ. σούπας άνηθος ή δυόσμος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

4 κλαράκια σχοινόπρασο κομμένα σε μικρότερα κομμάτια (σε γλαστράκι σε φυτώρια) ή λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Μερίδες 20 τμχ.

Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 45΄

Διαδικασία

Πλένουμε καλά τις πατατούλες και τις βράζουμε με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μεν αλλά όχι τελείως.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες, τις σουρώνουμε, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με αρκετό αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη. Κατόπιν τις στρώνουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω και τις ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά στο φούρνο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν στην πιατέλα που θα τις σερβίρουμε.

 

Κρέμα γιαουρτιού: Βάζουμε στο μούλτι την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε μέχρι να πήξει και να γίνει σαν σαντιγί. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ (εκτός από τη σαντιγί) μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύοντας για λίγο ακόμη. Με ένα κουταλάκι βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού από την κρέμα στο κέντρο της κάθε μισής πατάτας. Χωρίζουμε τα φιλέτα της πέστροφας και τα κόβουμε σε 20 κομματάκια. Βάζουμε ένα κομματάκι πέστροφας πάνω στην κρέμα και γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο ή τον μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Συμβουλή Αντί για πέστροφα μπορούμε να βάλουμε την ίδια ποσότητα σε καπνιστό σολομό ή 10 φέτες προσιούτο κομμένες στη μέση ή 1 κουτ. σούπας αυγά σολομού ή ρέγγας.

Πηγήgastronomos.gr