Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πατριαρχικό συλλείτουργο προς τιμή του νέου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη

22 Φεβρουαρίου 2013

Πατριαρχικό συλλείτουργο προς τιμή του νέου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη

8578

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, παρευρέθηκε στο μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου της Βηρυτού και συμμετείχε στο πατριαρχικό συλλείτουργο προς τιμή του νέου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Τον Μακαριώτατο Ιωάννη περιέβαλαν εκτός απο τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Τσεχίας Χριστοφόρος και αντιπρόσωποι εκ Κωνσταντινουπόλεως ο Γαλλίας Εμμανουήλ, εκ της Αλεξάνδρειας ο Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, εκ της Αντιοχείας ο Βηρυτού Ηλίας, εκ των Ιεροσολύμων ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, εκ της Ρωσίας ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ καθώς και πλήθος ορθοδόξων αρχιερέων.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι όλων των ομολογιών, ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, ο Πρωθυπουργός, βουλευτές, διπλωμάτες, πολιτικοί και οι αρχές της χώρας. Να σημειώσουμε ότι η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη τελέστηκε την περασμένη Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013, στο ναό του Τιμίου Σταυρού της Δαμασκού.

Το Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Λίβανο, έγινε επειδή στη Συρία, ως γνωστόν, επικρατεί μια εμπόλεμη ατμόσφαιρα που φθάνει εως τις συνοικίες της Δαμασκού και δεν μπορούσαν να μεταβούν εκεί οι αποστολές.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρού συνόδευσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, ο Διάκονος Κυπριανός Κουντούρης και ο Θεολόγος Μιχάλης Σπύρου.

 

Μιχάλης Σπύρου, Θεολόγος

 

**************************************************

 

Προσφώνηση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου

κυρίου Χρυσοστόμου Β΄

κατά την ενθρόνιση του Πατριάρχου Αντιοχείας.

 

 

 

Μακαριώτατε Πατριάρχα Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κύριε Ιωάννη,

 

«Αγαλλομένω ποδί» προσήλθαμε σήμερον στον ιερό τούτο χώρο προκειμένου να εορτάσουμε περιχαρείς μεθ’ Υμών την ανάληψη τού υπάτου εκκλησιαστικού αξιώματος τού Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής από την Υμετέρα πεφιλημένη Μακαριότητα και να συμπροσευχηθούμε δια την επιτυχία των υψηλών Σας καθηκόντων και των εξόχως μεγάλων ευθυνών Σας.

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία τής Κύπρου αγάλλεται και χαίρει σήμερα, διότι μέσα στην εμπόλεμη αυτήν περίοδο για την Πατρίδα Σας και την άκρως τραγική κατάσταση των ορθοδόξων χριστιανών αυτής, «η Μήτηρ τής κατά Κύπρον Εκκλησίας» απέβαλε ήδη τον μελανό τής χηρείας πέπλο και βρίσκεται πια κάτω από την εμπνευσμένη Σας ηγεσία, τη σοφή και έμπειρη καθοδήγησή Σας.

Από μέσης καρδίας πεφιλημένε εν Κυρίω αδελφέ Σάς εκφράζω τα θερμότατά μου συγχαρητήρια, εκ μέρους τής Ιεραρχίας, τού ιερού κλήρου και τού χριστεπωνύμου πληρώματος τής Εκκλησίας τής Κύπρου, για την ύψιστη αυτή εκκλησιαστική τιμή. Ταυτόχρονα δεόμεθα προς τον Κύριον, όπως Σάς κρατύνει εν παντί, Σάς φωτίζει και Σάς ενισχύει «εις πάντα ού εάν πορεύη» ( Ιησού τού Ναυή 1, 9) και ευλογεί τα έργα Σας, ώστε να είναι καρποφόρα και ευάρεστα ενώπιόν Του.

Συνειρμικά και νοητά νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε στην Αντιόχεια, την αρχαία έδρα τού Πατριαρχείου Σας, όπου έλαβαν χώραν τα γνωστά θρησκευτικά γεγονότα τα οποία συνήνωσαν αδελφικώς τις σχέσεις των Εκκλησιών μας. Σχέσεις που οικοδομήθησαν πάνω στον πνεύμα τής αγάπης τού Εσταυρωμένου και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Νοιώθουμε ακόμη ότι ενωτιζόμεθα τον θεηγόρο λόγο τού Αγίου Πνεύματος «Αφορίσατε δη μοι τον Βαρνάβαν και τον Παύλον εις το έργον ό προσκέκλημαι αυτούς… ούτοι μεν εκπεμφθέντες εκ τής Αντιοχείας υπό τού Πνεύματος τού Αγίου απέπλευσαν εις την Κύπρον, και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον τού Θεού εν ταις συναγωγαίς των Ιουδαίων». ( Πράξ. 13, 2-5).

 

Έκτοτε Μακαριώτατε οι σχέσεις των Εκκλησιών μας υπήρξαν δια μέσου των αιώνων αδελφικές. Αυτές τις σχέσεις είμαστε αποφασισμένοι να τις συνεχίσουμε για το καλό των Εκκλησιών μας που ταχθήκαμε αμφότεροι να υπηρετούμε.

Μακαριώτατε, αναλαμβάνετε τους οίακας της κατά Αντιόχειαν Εκκλησίας εν μέσω τραγικών καταστάσεων, τις οποίες δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος, που «κρίμασιν οις οίδε Κύριος» εκ των έξω εχαλκεύθη, με πολλή δολιότητα τροχιοδρομήθη και μετέβαλε την άλλοτε ειρηνική και ευημερούσα χώρα Σας σ’ ένα απέραντο πεδίο πόνου και οδύνης.

 

Ευρισκόμενος σε μια τέτοια τραγική για το ποίμνιό Σας κατάσταση, καλείστε με πίστη και με θάρρος, στηριζόμενος τόσο στην αγάπη τού Θεού όσο και στην αγάπη των Αδελφών Σας Ιεραρχών, τού κλήρου και τού ευσεβούς ποιμνίου Σας, να αγωνιστείτε προκειμένου να φέρετε την πολυπόθητη ειρήνη, τόσο στις καρδιές τού λαού Σας όσο και στη χειμαζόμενη Πατρίδα Σας.

 

Η παρουσία όλων ημών των εκπροσώπων, των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μαρτυρεί την αγάπη, την ενότητα τής Ορθοδοξίας και την αποφασιστικότητα όλων μας να συμπαρασταθούμε στην Υμετέρα πεφιλημένη Μακαριότητα και στη χειμαζόμενη αδελφή Εκκλησία τής Αντιοχείας.

 

Δια τούτο περιπόθητε εν Κυρίω Αδελφέ ίσχυε και ανδρίζου. Χώρει μετά θάρρους εις τον προκείμενόν σοι Αγώνα• έντεινε και κατευοδού και επί έτη πλείστα αρχιεράτευε. Και έστω Σοί ευλογημένη παρά Θεού η Αρχιερατεία Σου.

 

Η Χάρις τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη τού Θεού και Πατρός και η κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος είη μετά Σού πάσας τας ημέρας της ζωής σου.

8580

8581

 

 

 

Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2932