Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Έργα μεγάλης εμβέλειας σε Πόλη Χρυσοχούς και Λατσί

23 Φεβρουαρίου 2013

Έργα μεγάλης εμβέλειας σε Πόλη Χρυσοχούς και Λατσί

dimos-poleos-xrisoxous

Η Πόλη Χρυσοχούς Σε Πιλοτικό Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ το πιλοτικό έργο για αντικατάσταση του οδικού φωτισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, η οποία διευκρινίζει ότι το έργο αποτελεί πρόταση Ομάδας Εργασίας από την ΑΗΚ, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και επιλεγμένων Τοπικών Αρχών της Κύπρου.

«Μετά την έγκριση ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία για την εκπόνηση της τεχνικής μελέτης, που υπολογίζεται στις €350.000.  Το 90% θα επιχορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 10% θα καταβληθεί από τις 16 τοπικές Αρχές (14 Δήμοι και 2 κοινότητες), που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο των Νησιών»,» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος  είναι ένας από τους Δήμους που υπέγραψε το «Σύμφωνο των Νησιών», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον  Οκτώβριο του 2012 ενέκρινε τη συμμετοχή του στο πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στον οδικό φωτισμό. Η συνεισφορά του Δήμου στη συγχρηματοδότηση  του κόστους των τεχνικών μελετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, θα ανέρχεται στα €1500.

Η εξοικονόμηση ενεργείας για τον οδικό φωτισμό αποτελεί τομέα προτεραιότητας για τις Τοπικές Αρχές της Κύπρου, οι οποίες στοχεύουν μέσω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας να μειώσουν σημαντικά τόσο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και των ετήσιων δαπανών τους για τον οδικό φωτισμό, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού τους, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση 63.000 περίπου υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων που φέρουν λαμπτήρες υψηλής πίεσης νατρίου (HPS) με νέα ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά (π.χ. LED). Το εκτιμώμενο κόστος για την αγορά και εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων ανέρχεται περίπου στα €17.000.000.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε 2 στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά την υποβολή αίτησης για παροχή τεχνικής βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Αποδοτικότητας  για την ετοιμασία των τεχνικοοικονομικών μελετών. Το δεύτερο στάδιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, αφορά αίτηση της ΑΗΚ για λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους από το EEE-F και την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, στάδιο το οποίο αφορά εξολοκλήρου την ΑΗΚ. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν εντός του 2013 και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2014.

Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται να φτάσει στο 48% , η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Κύπρο και τις Τοπικές Αρχές:

Μείωση του κόστους συντήρησης του οδικού φωτισμού που επιβαρύνονται οι Τοπικές Αρχές, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των φωτιστικών LED, εξοικονομήσεις από αγορά μειωμένων δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων λόγω μείωσης των εκπομπών, μείωση δαπανών των Τοπικών Αρχών για τον οδικό φωτισμό με βάση τους όρους και τις πρόνοιες που θα καθοριστούν από τα πορίσματα της τελικής τεχνικοοικονομικής μελέτης. Με βάση το υπό μελέτη σενάριο, το συνολικό όφελος για τις Τοπικές Αρχές με βάση τις νέες καθορισμένες χρεώσεις την περίοδο 2014-2015 υπολογίζεται σε €19.500.000.

Poli-ChrysoxousΠροσπάθειες Για Ανακατασκευή Των Γεφυριών Στο Λατσί

Το θέμα της άμεσης ανακατασκευής των γεφυριών στην περιοχή του Λατσιού συζητήθηκε σε συνάντηση του Δημάρχου Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελου Γεωργίου Οδυσσέως και του Γ. Καρεκλά, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Αρχής.

Ο κ. Οδυσσέως αναφέρει πως το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, λόγω της μορφολογίας της περιοχής εκατέρωθεν της γέφυρας. Συνεπώς, προστίθεται στην ανακοίνωση, η γέφυρα θα κατασκευαστεί σε πιο ψηλό επίπεδο από τους δρόμους εκατέρωθεν και θα δημιουργηθούν αντίστροφες προσαρμογές.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη γέφυρα, με πέντε σωληνωτούς οχετούς, έχει κατασκευαστεί πάνω σε προσωρινή βάση, κατά τη διάρκεια της επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί.

Οι πιο πάνω προβληματισμοί του Τμήματος Δημοσίων Έργων συζητήθηκαν, προστίθεται στην ανακοίνωση, και με μηχανικούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε εισήγηση για κατάργηση/κατεδάφιση της εν λόγω γέφυρας, έτσι που τα όμβρια να ρέουν απρόσκοπτα προς τη θάλασσα και αντί αυτού να κατασκευαστεί ξεχωριστή πρόσβαση προς το αλιευτικό καταφύγιο του Λατσιού από τη δυτική πλευρά  της κοίτης του ποταμού.

Η εισήγηση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο είναι έτοιμο να τροποποιήσει τα σχέδια του χώρου στάθμευσης που εκτελούνται.

Το Τμήμα Πολεοδομίας ανέλαβε επίσης να ετοιμάσει ρυθμιστικό σχέδιο για τη διακίνηση των οχημάτων στο σημείο που γίνεται εισήγηση για κατασκευή της νέας πρόσβασης προς το αλιευτικό καταφύγιο.

Ο κ. Οδυσσέως, λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω εισήγηση, η οποία φαίνεται ότι θα δώσει ριζικές λύσεις, τόσο για την ομαλή ροή των όμβριων προς τη θάλασσα, όσο και για την ομαλή διακίνηση των τροχοφόρων και βαρκών από και προς το Αλιευτικό Καταφύγιο στο Λατσί, αλλά και για την εξοικονόμηση ποσού για την ανακατασκευή της γέφυρας, δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στόχος της δημοτικής Αρχής, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι να δοθούν οι απόψεις του Δήμου και να καταστεί δυνατή η άμεση προώθηση της διαδικασίας ζήτησης των προσφορών για μελέτη και ανακατασκευή της εν λόγω πρόσβασης

Πηγή: onlycy.com