Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΘεολογία και Ζωή

Η ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

26 Φεβρουαρίου 2013

Η ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

boulgariasΤου  Ιβάν Ζέκοβ

 Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Οι Αρχιερείς και οι επίσημοι εκλέκτορες εξέλεξαν για νέο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρούσε κ. Νεόφυτο.

Να αναφερθεί ότι από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία ο Μητροπολίτης Ρούσε έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ και Γαλακτίων.

Ο νέος Πατριάρχης Νεόφυτος γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1945 στη Σόφια.

Το 1967 ήταν φοιτητής στην Θεολογική Σχολή του “Αγίου Κλήμη” στη Σόφια, ενώ το 1973 έκανε μεταπτυχιακό στη Μόσχα.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τρογιάν το 1975 και έλαβε το όνομα Νεόφυτος.

Το 1985 ο κ. Νεόφυτος χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμο, βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Σόφιας.

Τέλος το 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Ντοροστάλσκι και το 2001 μετά από διχοτόμηση της Μητροπόλεως, εξελέγη Μητροπολίτης Ρούσε.

Με ιδιαίτερη επισημότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια.

Να αναφερθεί ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας, εξέλεξε νέο Προκαθήμενο μετά από 42 ολόκληρα χρόνια.

Στην τελετή παρέστησαν ο Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων κατά τόπους Εκκλησιών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Τσεχίας κ. Χριστοφόρος, ο Πρωθυπουργός κ. Πλεβνέλιεφ, Υπουργοί, Βουλευτές και χιλιάδες πιστοί που συγκεντρώθηκαν από νωρίς πέριξ του Καθεδρικού Ναού.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον Πατριάρχη Νεόφυτο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: “Αναλμβάνεται το πηδάλιο της Βουλγαρικής Εκκλησίας, σε μια πολύ ταραγμένη και δύσκολη εποχή, όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και για όλη την Βουλγαρία.”

Στη συνέχεια ο κ. Ιωαννίκιος έκανε αναφορά στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχει κρίση αξιών.

Ο νέος Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, στην αντιφώνησή του, δήλωσε ότι προτεραιτότητα του είναι το φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο των κληρικών.

Φώτο: Στέφκα Μπορίσοβα

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=rTueg8S2nYM?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

rouse_neofitos

boulgarias15

boulgarias2

boulgarias3

boulgarias4

boulgarias5

boulgarias6

boulgarias7

boulgarias11

boulgarias12

boulgarias13

boulgarias10

boulgarias9

boulgarias8

boulgarias1

boulgarias14

Πηγή: romfea.gr