Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια

26 Φεβρουαρίου 2013

Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια

iliako-guali-95974Δυο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας επένδυσε ο όμιλος MTI Venturesστο «χρωματιστό γυαλί» της εταιρείας Oxford Photovoltaics που παράγει ενέργεια από τον ήλιο.

Όπως ανακοίνωσε η Oxford Photovoltaics, η επένδυση αναμένεται να φέρει το ηλιακό γυαλί, το οποίο μπορεί να βαφεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά, καθιστώντας το εμπορικά βιώσιμο.

«Αυτό που λέμε είναι αντί να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στο κτήριο, καλύτερα να φτιάξετε ένα κτήριο από φωτοβολταϊκά», δήλωσε στη Guardian ο Kevin Arthur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γυάλινο κτήριο σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει να πληρώσεις για το γυαλί. Αν χρησιμοποιήσεις το ηλιακό γυαλί προσθέτεις ένα πολύ μικρό κόστος στην κατασκευή (περίπου 10% επιπλέον)»,συμπλήρωσε.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην προσθήκη ενός λεπτού στρώματος διαφανών ηλιακών κυψελών στερεής μορφής στο συμβατικό γυαλί.

Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το 12% της ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε «καθαρό» ρεύμα.

Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί στο εθνικό δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κτηρίου.

Στο μεταξύ κοινή ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Sheffield και Cambridge ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατάφερε να ψεκάσει με επιτυχία βαφή με ηλιακές κυψέλες πάνω σε επιφάνεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η ηλιακή βαφή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κτήρια και οροφές.

Προς το παρόν βέβαια η ηλιακή βαφή μπορεί να ψεκαστεί μόνο σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες και δεν είναι πολύ αποδοτική.

Ηλιακή βαφή με τη χρήση νανοσωματιδίων έχουν αναπτύξει και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame

Πηγή:econews