Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ηλιακή μπογιά: το φωτοβολταϊκό του μέλλοντος

27 Φεβρουαρίου 2013

Ηλιακή μπογιά: το φωτοβολταϊκό του μέλλοντος

iliaki-mpogia-sun-believableΤην επόμενη φορά που θα βάψουμε την πρόσοψη του σπιτιού μας ίσως εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame έχουν αναπτύξει μια “ηλιακή μπογιά”.

Η ηλιακή βαφή κατασκευάστηκε με τη χρήση νανοσωματιδίων που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Notre Dame είναι Sun-Believable.

Πρόκειται για μια αλοιφή που αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου επικαλυμμένες είτε με θειούχο κάδμιο είτε με σεληνιούχο κάδμιο που αναμειγνύεται με ένα μείγμα νερού-αλκοόλ για να αποκτήσει τις “ενεργειακές” ιδιότητές της.

Όταν επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά η “πάστα” αυτή παράγει ηλεκτρισμό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Prashant Kamat δηλώνει πως η αποδοτικότητα της μπογιάς επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά ισχυρίζεται πως το κόστος παραγωγής της θα είναι χαμηλό επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι ένα τέτοιο προϊόν να φθάσει στην αγορά και, ακόμη και τότε, θα περιορίζεται πιθανότατα σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές και προς το παρόν εργάζονται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του προϊόντος.

Πηγή:econews