Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συνταγές ομορφιάς κατευθείαν από την… κουζίνα!

1 Μαρτίου 2013

Συνταγές ομορφιάς κατευθείαν από την… κουζίνα!

Είναι γνωστό ότι στη φύση κρύβεται το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς.

tromaktiko236Εκμεταλλευόμενες, λοιπόν, εμείς οι γυναίκες αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ούσες σίγουρες ότι τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά.

Φρούτα και λαχανικά τίθενται στην υπηρεσία μας και εμείς δεν έχουμε παρά να τα εκμεταλλευτούμε!

1.   Φράουλες

Πλούσιες σε βιταμίνη C και μηλικό οξύ, αποτελούν εξαιρετική λύση για καθαρισμό, τόνωση και λάμψη της επιδερμίδας και των δοντιών.

Πιο λευκά δόντια σε φράουλα: 1 κουταλιά σούπας φρέσκες πολτοποιημένες φράουλες, 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού, κουταλάκι χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά σούπας οδοντόκρεμα. Αναμίξετε όλα τα υλικά μαζί και χρησιμοποιήστε το μια φορά την βδομάδα για 5 περίπου λεπτά.

Εναλλακτική διατροφική εκδοχή: Ρόφημα από φράουλες και γιαούρτι. Θα χρειαστείτε: 100 γραμμ. φράουλες, 100γραμμ γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, 50ml ανθρακούχο νερό. Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτετε το ανθρακούχο νερό στο σερβίρισμα. Ιδανικό για δεκατιανό ή απογευ­ματινό σνακ.

2.   Αβοκάντο

Χάρη στις εκπληκτικές ενυδατικές του ιδιότητες χαρακτηρίζεται συχνά ως «τρόφιμο» ομορφιάς. Η βιταμίνη Α δίνει λάμψη στα μαλλιά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B είτε εξισορρο­πούν την υπερέκκριση της λιπαρότητας είτε ενυδατώνουν από την ξηρότητα και τέλος η βιταμίνη Ε προστατεύει και αναδομεί τα μαλλιά από τις βλάβες του ηλίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μάσκα ομορφιάς από αβοκάντο: Πολτο­ποιήστε 1-2 αβοκάντο. Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας μέλι και 1 κουταλιά σούπας αμυγδαλέλαιο. Απλώστε το στα μαλλιά σας και αφήστε το για περίπου 15λεπτά. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και τη βοήθεια ενός σαμπουάν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μάσκα προσώπου.

Εναλλακτική διατροφική εκδοχή: Χρησιμο­ποιείστε περίπου το 1/2 από ένα μέτριο αβοκάντο στη σαλάτα που θα φτιάξετε για όλη την οικογένεια, και περιχύστε με dressing από: 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά σούπας μέλι και 1 κουταλιά σούπας ξίδι. Συμπληρώστε δυο- τρία καρύδια. Θρεπτικός συνδυασμός extra γεύσης!

3.   Αγγούρι

Πλούσιο σε νερό και αντιοξειδωτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τα πρησμένα και κουρασμένα μάτια. Επιπλέον, βοηθά την αναζωογόνηση και την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής.

Μάσκα ομορφιάς από αγγούρι: Πολτός ενός αγγουριού, 1/2 φλιτζανιού γιαούρτι, 1 κουταλιά σούπας αλόη και λίγο αλάτι. Αναμειγνύετε όλα μαζί τα υλικά και αφήνετε στα μαλλιά ή στην επιδερμίδα σας για 10-15 λεπτά. Απαιτεί πολύ καλό πλύσιμο με νερό.

Εναλλακτική διατροφική εκδοχή: Καλοκαι­ρινό δροσερό ρόφημα από 100γρ. φράουλες, 300 γρ. καρπούζι και 75γρ. αγγούρι. Αναμείξετε όλα τα υλικά μαζί και πολτοποιήστε με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή. Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια, προσθέστε μερικά παγάκια και στολίστε με λεπτές φέτες αγγουριού. Δροσερό, τονωτικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ρόφημα για όλες τις ώρες της ημέρας.

4.   Δημητριακά ολικής άλεσης

Η βρώμη είναι εξαιρετικό δημητριακά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους δέρματος για απολέπιση καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και σαπωνίνες, μπορεί να διεγείρει την ανάπλαση της επιδερμίδας και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη λάμψη και τη «φρεσκάδα» της…

Μάσκα ομορφιάς σε δημητριακά: Μισό περίπου φλιτζάνι βρώμης βρασμένο σε νερό ή σε αμυγδαλόγαλα. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε. Για extra οφέλη προσθέστε 1/2 πολτού σύκου ή μήλου.

Απλώστε απαλά στην επιδερμίδα ή στα μαλλιά και αφήστε το στα μαλλιά ή την επιδερμίδας σας για 15 περίπου λεπτά.

Ξεβγάλτε με σαπούνι ή σαμπουάν.

Εναλλακτική διατροφική εκδοχή: Γάλα ή γιαούρτι με βρώμη και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (μήλο, σύκο, δαμάσκηνο) και ξηρούς καρπούς. Θρεπτικό ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά το οποίο μπορεί να καταναλωθεί είτε ως πρωινό είτε ως σνακ. Μαζί με λίγο μέλι μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή και διατροφικά θρεπτική επιλογή αντί για γλυκό.

5. Σοκολάτα και μπανάνα

H μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλο ποσοστό κακάο και αντιοξειδωτικών παραγόντων (φλαβονοειδή) με αποτέλεσμα να προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού μας από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται με την έκθεσή μας σε εξωτερικούς παράγοντες (κάπνισμα, μολυσμένη ατμόσφαιρα κ.ά.). Προϊόντα μαλλιών και σώματος από σοκολάτα και μπανάνα περιέχουν «θείο», αντιοξειδωτικά παράγοντα που προστατεύει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μάσκα ομορφιάς από σοκολάτα και μπανάνα: 1/2 φλιτζάνι κακάο, πολτός από μια μπανάνα, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη, 1 κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Αναμειγνύετε όλα τα συστα­τικά μαζί και απλώνετε στο πρόσωπο, τα μαλλιά ή το σώμα για περίπου 15 λεπτά.

Εναλλακτική διατροφική εκδοχή: Κατανα­λώνοντας ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα π.χ. πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα ή σταφίδες δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας στον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά συστατικά που χρειάζεται. Υγιεινή και θρεπτική (εύκολη) λύση αντί για γλυκό.

 Φωτογραφίαaxortagos.gr

Πηγή: Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα «Ελευθερία του Λονδίνου», αριθμός φύλλου 688, Πέμπτη 31 Φεβρουαρίου 2013