Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

8 Μαρτίου 2013

Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Fries increase risk of stroke

Η δυτικού τύπου διατροφή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου αποφαίνεται νέα μελέτη που εστίασε στις διατροφικές συνήθειες 20.000 ανθρώπων, 45 ετών και άνω από 48 αμερικανικές Πολιτείες.

Η Δρ Σούζαν Τζουντ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα συγκρότησαν δείγμα ανθρώπων από τις νοτιοανατολικές πολιτείες της χώρας, όπως η Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα, η Τζόρτζια, η Αλαμπάμα, ο Μισισιπής, το Τενεσί, το Αρκάνσας και η Λουιζιάνα.

Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, και διαπιστώθηκε ότι ο δυτικός τρόπος διατροφής τουλάχιστον έξι φορές την εβδομάδα, συντελούσε σε 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ορίζοντα τετραετίας, συγκριτικά με τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή μια φορά τον μήνα. 



Οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις στην αρχή της μελέτης και κάθε έξι μήνες μέσω τηλεφώνου παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για το είδος της διατροφής που προτιμούσαν.

Η δυτικού τύπου διατροφή περιλαμβάνει πολλά τηγανητά (κοτόπουλο, ψάρι, πατάτες), μπέικον, ζαμπόν, συκώτι και γενικά εντόσθια πουλερικών και ζαχαρώδη αφεψήματα, όπως παγωμένο τσάι.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Δεν προκάλεσε εντύπωση στους επιστήμονες το γεγονός ότι η προτίμηση στην δυτική κουζίνα ήταν εντονότερη στο νότο, αφού τα δύο τρίτα εκείνων που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή ζούσαν στις νοτιοανατολικές πολιτείες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν με παλαιότερα ευρήματα που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ζουν στο νότο έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Εξάλλου, οι νότιοι είναι πιθανότερο να τρώνε συχνότερα τηγανητά ψάρια, συγκριτικά με κατοίκους άλλων σημείων των ΗΠΑ.

“Αν λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαπιστώνουμε ότι η δυτικού τύπου διατροφή ενέχει τριπλάσια απειλή για την υγεία. Τα τηγανητά έχουν πολύ αλάτι και λιπαρά, αυξάνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Επίσης η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ”, σημειώνει η Δρ Τζουντ.

Πηγή: cypriahealth.com