Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Προϊστορικές καμήλες – γίγας ζούσαν στην Αρκτική

11 Μαρτίου 2013

Προϊστορικές καμήλες – γίγας ζούσαν στην Αρκτική

121948-kamila-arktiki-96925Οι καμήλες μπορεί να είναι διάσημες για την ικανότητά τους να επιβιώνουν στην έρημο, όμως πριν από 3,5 εκατ. χρόνια ζούσαν σε πολύ πιο ψυχρά κλίματα, όπως δείχνουν τα απολιθώματα μιαςγιγάντιας καμήλας που βρέθηκαν στον Αρκτικό Καναδά, κοντά στο Βόρειο Πόλο.

Είναι το βορειότερο σημείο στον κόσμο που έχουν ποτέ βρεθεί ίχνη καμήλας, περίπου 1.200 χιλιόμετρα βορειότερα από ό,τι είχε ανακαλυφθεί καμήλα μέχρι σήμερα.

Οι αρχαίες καμήλες θα έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με μακράς διάρκειας και σκληρούς χειμώνες, όταν επί έξι μήνες η θερμοκρασία θα έπεφτε πολύ κάτω από το μηδέν.

Παράλληλα, θα υπήρχαν συχνές χιονοθύελλες και μόνιμο σκοτάδι, αν και, από την άλλη, εκτιμάται ότι τότε οι αρκτικές περιοχές θα καλύπτονταν από δάση.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι καμήλες είχαν εξελιχθεί αρχικά στη Βόρεια Αμερική, με τα πρώτα απολιθώματά τους να χρονολογούνται προ 45 εκατ. ετών, δεν περίμεναν να βρουν ίχνη τους τόσο βόρεια (μερικές καμήλες εκτιμάται ότι έφθασαν στην Ασία διασχίζοντας τη γέφυρα ξηράς που τότε ένωνε την Αλάσκα με τη Σιβηρία).

Τα απολιθώματα από οστό ποδιού που ανακαλύφθηκαν στο αρκτικό βορειοανατολικό καναδικό νησί Έλεσμερ, στα δυτικά της βόρειας Γροιλανδίας, δείχνουν ότι οι αρχαίες πολικές καμήλες ήσαν περίπου 30% μεγαλύτερες από τις σημερινές, έχοντας ύψος περίπου 2,7 μέτρων και βάρος γύρω στα 900 κιλά.

Η εμφάνισή τους εκτιμάται ότι ήταν παρόμοια με τις σημερινές καμήλες (με τη γνωστή καμπούρα όπου αποθηκεύεται λίπος και όχι νερό!), αν και ίσως είχαν πυκνότερο τρίχωμα για να ζεσταίνονται καλύτερα.

Πηγή: tvxs.gr