Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέα προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλουμιού

12 Μαρτίου 2013

Νέα προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλουμιού

Untitled-20661Ξεκινά το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ξεκινά μια νέα προσπάθεια όσον αφορά το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο Σάββα Ευαγγέλου και εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Αίγλης Παντελάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι, όσον αφορά το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο Υπουργός Γεωργίας, καθώς και η Γενική Διευθύντρια και η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, αναλαμβάνουν από σήμερα να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια.

«Είχαμε μιαν εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων και στη συνέχεια θα έχουμε και άλλες συναντήσεις με άλλα επαγγελματικά σύνολα.

Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα τελεσφορήσει και σύντομα θα έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα του χαλουμιού αποτελεί εθνικό θέμα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να το κατοχυρώσουμε», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι υπηρεσιακοί λειτουργοί, και κυρίως το Τμήμα Γεωργίας, θα ξεκινήσουν εντατική εργασία και σύντομα θα έχουν τις πρώτες τους επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενημερωθούν καλύτερα και να εξετάσουν πώς μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των ενστάσεων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι υπάρχουν 11 ενστάσεις οι οποίες είναι υπό διερεύνηση.

Κάποιες ενστάσεις αφορούν Τουρκοκύπριους παραγωγούς, είπε, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφραστούν και στη συνέχεια θα μελετηθούν.

Ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι τώρα γίνεται μια καινούρια προσπάθεια.

«Όλοι μαζί – οι παραγωγοί γάλακτος και το Υπουργείο Γεωργίας – θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος και των παραγωγών αλλά και του τόπου μας», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα γίνει προσπάθεια από μέρους του Υπουργείου να φέρει σε συνεννόηση τις διάφορες ομάδες παραγωγών, ο κ. Κουγιάλης είπε: «Θέλουμε να φέρουμε σε συνεννόηση όλους τους εμπλεκομένους, αφού πρώτα διαβουλευθούμε ξεχωριστά μαζί τους».

«Θα ακούσουμε τις απόψεις τους, τις ευαισθησίες τους πάνω στο θέμα του χαλουμιού και στη συνέχεια θα καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι για να κάνουμε το καθήκον μας, που είναι να εξεύρουμε μια σωστή φόρμουλα ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης με τους εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η συζήτηση αφορούσε ειδικά το θέμα του χαλουμιού.

«Ακούσαμε προσεκτικά τις απόψεις τους, μας έθεσαν κάποια θέματα, θέσαμε και εμείς από πλευράς του Υπουργείου τις δικές μας απόψεις και ανησυχίες και μπορώ να πω ότι αντιλαμβάνονται και αυτοί την αναγκαιότητα όπως το θέμα του χαλουμιού κλείσει θετικά για την Κύπρο», κατέληξε.

Πηγή: ikypros.com