Ορθόδοξη πίστη

Γιατί μας παίρνει τόσο χρόνο;

13 Μαρτίου 2013

Γιατί μας παίρνει τόσο χρόνο;

i45tinypiccom9zy88xΌπως γίνεται συχνά με τις μεγάλες προσδοκίες, ανανεώνουμε τη προσήλωσή μας στον Ορθόδοξο τρόπο ζωής κάνοντας σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και στο πώς περνούμε το χρόνο μας. Αυξάνουμε το χρόνο προσευχής, πηγαίνουμε πιό συχνά στις ακολουθίες, αρχίζουμε να μελετούμε τις Γραφές και τους βίους των αγίων καθημερινά.

Παρόλ’ αυτά βρίσκουμε ότι ακόμα μας ταλαιπωρούν οι ίδιες επιθυμίες και οι ίδιοι περισπασμοί που μάς κρατούν μακρυά από το Θεό. Περιμένουμε άμεση επιτυχία και απογοητευόμαστε. Έχουμε παράπονο ότι παρόλο που ακολουθήσαμε τις συμβουλές σοφών γερόντων δεν έχουμε ακόμα δεί κάποια βελτίωση στην σχέση μας με το Θεό. Όμως γιατί περιμένουμε τέτοια άμεση επιτυχία; Γιατί είναι αυτό τόσο δύσκολο να το επιτύχουμε;

Ο Άγιος Θεοφάνης, μιλώντας σ’ενα πνευματικό του παιδί λέει: «Δεν μπορώ με κανένα τρόπο να υποθέσω ότι η επιτυχία σου θα ήταν δεδομένη μόλις άρχισες. Ότι οι σκέψεις σου θα είναι αγνές και τα συναισθήματα και οι επιθυμίες σου εξαγνισμένες. Ποτέ δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε κανένα. Οι λογισμοί θα ηρεμίσουν και οι εμπαθείς κινήσεις και επιθυμίες θα γίνουν λιγότερο συχνές. Όμως κάποτε θα εκρυγνυνται και μάλιστα με μεγάλη δύναμη».
Οπως αναφέρει ο Άγιος, οι λογισμοί μας δεν είναι αγνοί και οι επιθυμίες μας δεν είναι εξαγιασμένες. Εχουμε ακόμα και παράλογες απαιτήσεις. Ωστόσο, μόλις τώρα έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε τα πάθη μας και πρεπει να έχουμε υπομονή και επιμονή.

Ένα όμως πρέπει να γνωρίζουμε: Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ταπεινοί και να θυμούμαστε ότι είναι ο Θεός που θα ενεργήσει σε μας και όχι εμείς με τις προσπάθειές μας.  Πολύ συχνά νομίζουμε ότι είναι εμείς που καταφέρνουμε κάτι και δεν ταπεινώνουμε τους εαυτούς μας με τη σκέψη ότι όλα γίνονται με τη θεία Χάρη Του. Ο σκοπός μας είναι να ακολουθούμε τη θεία χάρη και όχι να την αναγκάζουμε και να την καθοδηγούμε εκεί που θέλουμε εμείς. Πρέπει να απεγδυθούμε από κάθε προσποιητή αγιότητα καθώς και από το δικό μας θέλημα.

Ο Άγιος Θεοφάνης συμβουλεύει: «Μην προσπαθείτε να καλυφθείτε, με το να κρύβετε τη γύμνια σας με φύλλο συκής μακρυά από το Θεό που σάς επισκέπτεται μέσω της συνείδησής σας και σας ξεγυμνώνει. Ρίξτε το φταίξιμο στον εαυτό σας απόλυτα και ζητείστε συγχώρεση χωρίς να ρίχνετε το φταίξιμο σε κανένα άλλο».

Η ουσία της αληθινής πνευματικότητας είναι η ταπείνωση. Αυτό σημαίνει ότι συνέχεια πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη του θελήματός μας καθώς και την αδυναμία μας να κάνουμε αυτό που θέλει ο Θεός για μας. Ο Ιησούς μάς καλεί να γίνουμε τέλειοι. Ωστόσο συχνά νομίζουμε ότι ήδη είμαστε τέλειοι παρόλο που είμαστε πολύ μακρυά απ’ αυτό που μας δίδαξε να γίνουμε. Επίσης συχνά κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι μέσω  της δικής μας δύναμης π.χ με την προσευχή μας, με τη νηστεία μας κλπ.
Η άσκηση όμως αυτή είναι μόνο ένα βοήθημα στο να ανοίξουμε την καρδιά μας στην πραγματικότητα της κατάστασής μας ώστε να προσπέσουμε στα πόδια του Θεού, να ζητήσουμε συγχώρεση και την βοήθεια του ώστε η θεία χάρη να διαπεράσει το είναι μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι λογισμοί μας θα καθαρίσουν από κάθε μολυσμό και οι επιθυμίες μας θα εξαγιαστούν.

Η πνευματική μας ζωή αποτελείται από καθημερινή προσπάθεια. Ο Άγιος Ησύχιος λέει: « Κάθε στιγμή πρέπει να ζυγίζουμε την καθημερινότητά μας και όσο μπορούμε να μειώνουμε το βάρος της με τη μετάνοια αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα πάθη μας με τη βοήθεια του Ιησού Χριστού. Πρέπει επίσης να εξετάζουμε κατά πόσον όλες οι ενέργειές μας γίνονται σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, για το Θεό και μόνο για το Θεό. Με αυτόν τον τρόπο τα πάθη μας δεν θα μάς περιγελούν όπως κάνουν στους ανόητους ανθρώπους»

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, τον πνευματικό μας αγώνα όπως επιτάσσει ο Ορθόδοξος τρόπος ζωής. Αλλά ας το κάνουμε με απόλυτη ταπείνωση και με πνεύμα μετανοίας.


Πηγή: 
orthodoxwayoflife.blogspot.com
Μετάφραση:
Filothei