Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το πανεπιστήμιο Κύπρου βράβευσε το Καραϊσκάκειο ίδρυμα και την Ντίνα Κατσούρη

13 Μαρτίου 2013

Το πανεπιστήμιο Κύπρου βράβευσε το Καραϊσκάκειο ίδρυμα και την Ντίνα Κατσούρη

university-of-cyprus-panepistimio-kyprou-300x199Για τη μεγάλη τους προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό της Κύπρου, τιμήθηκαν απόψε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και η ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη.

Σε σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απονεμήθηκε στους τιμώμενους το «Βραβείο του Πανεπιστημίου για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό».

Σε ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη σημασία του βραβείου, καθώς και στο έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και το έργο της ποιήτριας Ντίνας Κατσούρη.

Το βραβείο, είπε, απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε άτομα ή ιδρύματα, τα οποία έχουν διακριθεί για τη μεγάλη προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό της Κύπρου, προάγοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη χώρα.

«Επιθυμώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της συγκλήτου και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση και να συγχαρώ θερμά το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και την ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη. Ταυτόχρονα, να τους ευχαριστήσω για τα μηνύματα αισιοδοξίας που μας δίνουν μέσα από τη δράση και τα έργα τους. Ο θαυμασμός μας για το εξαιρετικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελούν αποτελεί για εμάς φάρο ζωής, κουράγιο και ελπίδα για την κάθε νέα ανατολή που ξημερώνει», πρόσθεσε.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέχισε, παραμένει ακούραστος συνοδοιπόρος στη μακρόχρονη πορεία του έργου που έχουν χαράξει και τους προτρέπει να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την πολυσύνθετη δράση τους.

«Επίσης, τους συγχαίρει θερμά για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και γενικότερα των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα σήμερα, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών που διανύουμε», σημείωσε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ. Παύλος Κωστέα σε ομιλία του παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Ο κ. Κωστέα ανέγνωσε ένα γράμμα ασθενούς προς έναν εθελοντή δότη, το οποίο έλεγε, μεταξύ άλλων: «Ποιες λέξεις να διαλέξω; Πού μπορώ να βρω τις λέξεις και τα λόγια που μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και την εκτίμηση μου για σένα; Αλλά παρόλα αυτά, θέλω να σου γράψω και να σε ευχαριστήσω γι’ αυτό που μου έδωσες. Για τη ζωή που χάρισες».

Είπε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα καταγράφηκαν στο αρχείο δοτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος 128.520 εθελοντές Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καθιστώντας την κυπριακή τράπεζα δοτών μυελού των οστών το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού αρχείου δοτών στον κόσμο.

Η διεθνής τράπεζα, συνέχισε, περιλαμβάνει σήμερα πέραν από 20 εκατομμύρια εθελοντές δότες από 50 διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι 320 εθελοντές δότες από την Κύπρο έδωσαν μοσχεύματα σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών από 23 διαφορετικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Στο τέλος της ομιλίας του, προβλήθηκε βίντεο για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Η ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη, σε ομιλία της, προχώρησε στην παρουσίαση του έργου της, και υπογράμμισε ότι τη ζωή “δεν μας την χαρίζουν, την κερδίζουμε με νύχια και με τα δόντια, με την πάλη και με τη γροθιά».

Η κ. Κατσούρη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον Στέλιο Πισσή, τον νεαρό μουσικοσυνθέτη, ο οποίος είναι ακίνητος σε ένα κρεβάτι και γράφει μουσική, όπως είπε.

Αναφερόμενη στο ποδόσφαιρο, η κ. Κατσούρη είπε ότι το ποδόσφαιρο το είδε από τη δική της οπτική γωνία και από τις κοινωνικές του παραμέτρους.

«Για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ο Λιονέλ Μέσι, όταν ήταν οκτώ χρονών διαπιστώθηκε ότι είχε έλλειψη αυξητικής ορμόνης που θα του στερούσε δύναμη και ύψος. Και όμως, αυτό το παιδί αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Αυτός ο νέος, αυτή τη στιγμή, έχει ένα ίδρυμα για παιδιά με δυνητική πάθηση και τα βοηθά οικονομικά», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Κατσούρη, προβάλλονταν βιβλία της, σε PowerPoint.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους διάβασε το σκεπτικό του ψηφίσματος για τη βράβευση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και της Ντίνας Κατσούρη.

Ακολούθως, απένειμε στους τιμώμενους, πρώτα στον κ. Κωστέα και μετά στην κ. Κατσούρη, την Περγαμηνή και το μετάλλιο.

Στο τέλος του τελετουργικού μέρους, οι τιμώμενοι δέχθηκαν συγχαρητήρια.

Πηγή: onlycy.com