Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ξεχάστε τα κλειδιά, ανοίξτε με το… χέρι!

15 Μαρτίου 2013

Ξεχάστε τα κλειδιά, ανοίξτε με το… χέρι!

body_electric_Lucio_Di_Jasio

O διευθυντής ανάπτυξης της Microchip, Λούτσιο ντι Τζάσιο με το ηλεκτρονικό μπρελόκ ανά χείρας

Νέο σύστημα χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα ως «πομπό» για να ανοίγει πόρτες

 

Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα κλειδιά του σπιτιού, καθώς χρησιμοποιεί το σώμα και συγκεκριμένα το χέρι του χρήστη ως «πομπό» για το ξεκλείδωμα της εξώπορτας.

Το σύστημα BodyCom, όπως ονομάζεται, αποτελείται από μια βάση επεξεργασίας δεδομένων και αναγνώρισης του χρήστη και από φορητά τσιπάκια υπό μορφή μπρελόκ τα οποία μεταδίδουν στη βάση τον κωδικό-«κλειδί» εισόδου στο κτίριο.

Με τη γλώσσα και το «κλειδί» του σώματος

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος Microchip Inc, με έδρα στην Αριζόνα, αυτό χρησιμοποιεί το σώμα ως πομπό για τη μετάδοση ενός ηλεκτρικού σήματος του κωδικού του ηλεκτρονικού μπρελόκ, που κουβαλά ο χρήστης π.χ. στην τσέπη του, με ένα μόνο άγγιγμα στην επιφάνεια αναγνώρισης.

Το ηλεκτρονικό μπρελόκ λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, καθώς τα δεδομένα που κουβαλά «ταξιδεύουν» μέσα από το σώμα του χρήστη και φτάνουν στη βάση αναγνώρισης.

javascript:void(0);

Οι επινοητές της υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία BodyCom θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα εισόδων, χρηματοκιβωτίων, αυτοκινήτων, όπως επίσης και για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συναγερμών, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ακόμη και όπλων.

Ιταλική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ενσωμάτωση του εν λόγω συστήματος σε κράνη, προκειμένου να διασφαλίσει τη χρήση τους από τους κατόχους μηχανών. Αν δηλαδή, ο οδηγός δεν φοράει το κράνος η μηχανή δεν θα ανταποκρίνεται.48166_bodycom1

Η εταιρεία σχεδιάζει τώρα την κατασκευή νέων ακόμη πιο προηγμένων μοντέλων, τα οποία θα είναι σε θέση να «διαβάζουν» και προσωπικά χαρακτηριστικά της «συνδεσιμότητας» του κάθε χρήστη με αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό μπρελόκ να μην μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση που κλαπεί και χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον.

«Το εύρος των εφαρμογών της τεχνολογίας BodyCom είναι πολύ μεγάλο. Η ασύρματη επικοινωνία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων και το ανθρώπινο σώμα αποτελεί τον πλέον ασφαλή τρόπο μετάδοσής της» εξηγεί εκπρόσωπος της Microchip.

Πηγή: tovima.gr