Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα μεγαλύτερα μάτια εξαφάνισαν τους Νεάντερταλ – Έρευνα

24 Μαρτίου 2013

Τα μεγαλύτερα μάτια εξαφάνισαν τους Νεάντερταλ – Έρευνα

neaterndal-matia-97273Οι  Νεάντερταλ είχαν μεγαλύτερα μάτια και σώματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του για να εξασφαλίσει όραση κατά τις νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα να απομένει ελάχιστος χώρος για σκέψη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον σχηματισμό μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι οι νεότεροι πρόγονοί μας είχαν υψηλότερη κοινωνική επιδεξιότητα, γι’ αυτό και κατάφεραν να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή αλλά και να κατατροπώσουν τους Νεάντερταλ στη μάχη για τροφή και καταφύγιο.

Αφού εκτοπίστηκαν από τους Homo sapiens, τελικά οι Νεάντερνταλ ακολούθησαν τα βήματα των δεινοσαύρων και εξαφανίστηκαν.

Οι Νεάντερταλ ήδη κατοικούσαν στην Ευρασία όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι ξεκίνησαν να μεταναστεύουν στην περιοχή από την Αφρική πριν70.000 χρόνια.

Για ένα χρονικό διάστημα τα δυο είδη συνυπήρχαν και μάλιστα είχαν επαφές, μέχρι που οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν πριν 28.000 χρόνια.

Η εξαφάνισή τους παρέμενε μέχρι σήμερα μυστήριο, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι οι Νεάντερταλ έπεσαν θύματα της κλιματικής αλλαγής, ή σφαγιάστηκαν από τα ξαδέρφια τους, τους Homo sapiens.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πλαίσιο της οποία οι ερευνητές συνέκριναν 32 κρανία των Homo sapiens και 13 κρανία των Νεάντερταλ, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Από την εξέταση των κρανίων προέκυψε ότι οι Νεάντερταλ είχαν μεγαλύτερα μάτια, γεγονός που σημαίνει ότι αφιέρωναν το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής τους λειτουργίας στην όραση και τον έλεγχο του σώματός τους, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός τους να ασχολείται ελάχιστα με άλλες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η κοινωνικοποίηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα πρωτεύοντα και τους ανθρώπους το μέγεθος των κοινωνικών ομάδων δείχνει να συνδέεται άμεσα με το μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα αυτές που ρυθμίζουν την όραση.

Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται και από τα αρχαιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι Νεάντερταλ ζούσαν σε μικρές ομάδες, μετέφεραν ακατέργαστα υλικά σε μικρότερες αποστάσεις και το εμπόριό τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ικανότητα να ανταποκριθούν συλλογικά στις κρίσεις θα ήταν ευεργετική και σωτήρια για τους Νεάντερταλ , ειδικά την εποχή των Παγετώνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μικρές κοινωνικές ομάδες είναι περισσότερο ευάλωτες στους κινδύνους, ενδέχεται να χάσουν όλα τα μέλη τους και δυσκολεύονται να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, με αποτέλεσμα οι ανακαλύψεις και οι καινοτομίες να χάνονται με τον χρόνο.

«Η ικανότητα τους να ανταποκριθούν γρηγορότερα και η βοήθεια των γειτονικών τους ομάδων, σε ό,τι αφορά την επιβίωση και τη μετάδοση των πληροφοριών, έδωσε το προβάδισμα στους Homo sapiens έναντι των Νεάντερταλ και αυτό το στοιχείο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Chris Stringer.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society B, της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.

Πηγή:econews