Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Καλλιτεχνική συνεργασία για την περίοδο του ΠΑΣΧΑ: Βασίλη Τσαμπρόπουλου- Νεκταρία Καραντζή

26 Μαρτίου 2013

Καλλιτεχνική συνεργασία για την περίοδο του ΠΑΣΧΑ: Βασίλη Τσαμπρόπουλου- Νεκταρία Καραντζή

740235_10151171358601626_1856560014_o                                                                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ –
Προαναγγελία μιας ξεχωριστής καλλιτεχνικής συνεργασίας για την περίοδο του ΠΑΣΧΑ
Δύο αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, με διαφορετικές μουσικές διαδρομές, συμπράττουν σε μία ξεχωριστή συνεργασία που επιχειρεί να συνδυάσει τα φαινομενικώς ασυνδύαστα.
Ο διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του, συνεργάζεται για πρώτη φορά με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή, μία ιδιαίτερη περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με σκοπό να αναδείξουν μία, αν μη τι άλλο, μη αναμενόμενη προσέγγιση της ελληνικής Βυζαντινής Μουσικής Παράδοσης. Από το καλλιτεχνικό αυτό ταίριασμα αναμένονται συναυλίες, εμφανίσεις και δισκογραφία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο άκουσμα αυτής της ιδιαίτερης προσέγγισης της βυζαντινής μουσικής μέσα από τους ήχους του πιάνου, είχε πραγματοποιήσει ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στο πλαίσιο του έργου του “AKROASIS”. Η δημιουργία αυτή, μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, στην ιστορία της μουσικής οι βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας ερμηνεύονται στο πιάνο, αποτέλεσε αφετηρία στη δημιουργία ένός καινούριου μουσικού ιδιώματος ανάμεσα στην κλασική και τη βυζαντινή μουσική και έχει αποτελέσει μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές της κορφυφαίας γερμανικής εταιρείας δίσκων ECM, στο δυναμικό της οποίας ανήκει ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος.
Η αναμενόμενη συνεργασία φιλοδοξεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα του Akroasis, φιλοξενώντας στο μουσικό δέσιμο Δύσης και Ανατολής, τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή που κινείται με άνεση στις βυζαντινές κλίμακες, έχοντας όμως ένα σπάνιο ηχόχρωμα που ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Ο τρόπος και λόγος του εγχειρήματος εξηγούνται στα λόγια του ίδιου του δημιουργού:“Αγαπητοί μου φίλοι,
Δεν συνηθίζω να κάνω παρουσιάσεις και αναγγελίες νέων συνεργασιών μου. Αυτη τη φορά θα κάνω μια εξαίρεση. Θέλω να σας αναγγείλω την επερχόμενη μουσική μου συνάντηση με την εξαιρετική εκπρόσωπο της Βυζαντινής μας Μουσικής Παράδοσης Νεκταρία Καραντζή. Αφετηρία της συνεργασίας μας ειναι η βαθειά εσωτερική μου πρόθεση να σμίξουν δυο κόσμοι Μουσικης που φαίνονται ασύμβατοι και κάποτε ασυμβίβαστοι.
Οι Απόηχοι του Μπαχ ,και του Μπετόβεν μέσα απο τον πλήρη ήχο της Συμφωνικής Ορχήστρας συναντο
ύν την λιτή και μακρυά απο περιττές τεχνοτροπίες και ανθρώπινους βερμπαλισμούς Βυζαντινή Μουσική Εκφραση. Αυτοι οι δύο διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι μπορούν να σμίξουν όμως να εναρμονιστούν λόγω της κοινής καταγωγής τους της Μουσικής του Θεου. Η μουσική των ανθρώπων είναι η πιο κοντινή αίσθηση της γλώσσας των Αγγέλων και του Θεού. Ειναι η αρχή της αληθινής Μελωδίας.
Σε λίγο καιρό θα σας παρουσιάσω δείγμα αυτής της συνεργασίας.
Ολοι μας είμαστε ερμηνευτές. Αλλοι έχουμε μεγάλο κομμάτι στο έργο και αλλοι μικρότερο. Ολοι όμως αγαπητοί μου φίλοι καλούμαστε να ερμηνεύσουμε το ίδιο έργο και να το αγαπήσουμε.”
Βασίλης Τσαμπρόπουλος
Ηχητικό δείγμα
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jMSyBGzA2TY?feature=player_detailpage&w=640&h=360]
Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες παρουσίασης του συναυλιακού προγράμματος σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την περίοδο του ΠΑΣΧΑ.