Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Διεθνής Διάκριση σε Ελληνίδα ερευνήτρια

29 Μαρτίου 2013

Διεθνής Διάκριση σε Ελληνίδα ερευνήτρια

διδάκτορας του Τμήματος Βιολογία Αναστασία Παπαδοπούλου

διδάκτορας του Τμήματος Βιολογία Αναστασία Παπαδοπούλου

Η μελέτη της απέσπασε το Βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το 2011 και έδωσε ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς. Πρόκειται για την μόλις 30 ετών διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία με τη μελέτη της άνοιξε το δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η νέα ερευνήτρια κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση στο 17ο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th ISCT International Society for Cellular Therapy, Annual Meeting) που έλαβε χώρα στο Rotterdam τηε Ολλανδίας τον Μάϊου του 2011.

Η ίδια δήλωσε στην Espresso πως «Η έρευνα έδειξε ότι η προθεραπεία με το φάρμακο Bortezomib μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή και δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο ώστε τα μεσεγχυματικά κύτταρα να δράσουν θεραπευτικά, καθώς και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για μεταφορά αυτής της στρατηγικής σε κλινική εφαρμογή».

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως το Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά στην προαγωγή της Έρευνας και της Καινοτομίας στα ΑΕΙ, απέρριψε την ερευνητική πρόταση της Αναστασίας Παπαδοπούλου. Παρά την σημαντική της διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο από τους πλέον ειδικούς στο πεδίο της κυτταρικής θεραπείας, η πρόταση αξιολογήθηκε ως «μη θετική».3 (4)

Φωτογραφία: pelladothe.blogspot.gr
Πηγή: press.auth.gr
Αντιγραφή από: artion magazine, Περιοδικό για ρτη ζωή, τη γνώση, την πνευματικότητα, Τεύχος 1ο, Σεπτέμβριος 2011, Καλαμαριά.