Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εκδόσεις Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

30 Μαρτίου 2013

Εκδόσεις Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

moni-osiou-grigoriou-agion-oros3

Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτου

 1. Η Άλωσις της Πόλης – Ανάμνησις και αυτοκριτική

Αναδημοσίευσις ομιλίας αδελφού της Ι. Μονής μας σε αγρυπνία κατά την επέτειο της Αλώσεως της Πόλης. Τονίζεται η αλήθεια ότι το Γένος μας μετά από τις φοβερές δοκιμασίες του «δεν εμεινε αβοήθητο από τον Θεό, όταν με περισυλλογή, αυτοκριτική και μετάνοια καλλιέργησε τις ρίζες της πνευματικής του ελευθερίας», δηλαδή την πίστη στον Θεό και την υπακοή στις άγιες εντολές του (Τιμή: 3,00€).

2.Καιρός ευπρόσδεκτος

Μελέτη που επιδιώκει με γνώμονα την λατρευτική εμπειρία του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής να βοηθήση τους μοναχούς και τους εν κόσμω Χριστιανούς να εμβαθύνουν στο μυστήριο της μετανοίας (Τιμή: 4,00€).

 

 

Ιερομονάχου Δημητρίου Γρηγοριάτου

Μοναχικό Σχήμα-Ισάγγελος βίος

Πραγματεία που δείχνει ότι ο Μοναχικός Βίος είναι θεοπαράδοτος εκκλησιαστικός θεσμός, υψίστη έκφρασις του Μυστηρίου της Μετανοίας και σχήμα αγγελικής πολιτείας-διαγωγής, που ως σκοπό εχει την απερίσπαστη λατρεία του Αγίου Θεού και την φανέρωσι της οδού προς την Βασιλείαν των Ουρανών (Τιμή: 5,00€).

 

Στεφάνου Λαμπαδαρίου

Μουσική Κυψέλη (3 τόμοι)

Επανέκδοσις του κλασικού μουσικού κειμένου της «Μουσικής Κυψέλης» του Στεφάνου Λαμπαδαρίου μετά από επανεγγραφή και διόρθωσι της παλαιάς εκδόσεως του 1883 από αδελφούς της Ι. Μονης μας. Το μέγεθος των σελίδων και των γραμματοσειρών το καθιστούν λίαν ευανάγνωστο κατά την χρήσι του στο Αναλόγιο. Απαραίτητο βοήθημα τόσο στους ευλαβείς Ιεροψάλτες των Ι. Μονών και Εκκλησιών όσο και στους διδασκάλους και μαθητές της ιεράς τέχνης της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μας μουσικής (Τιμή έκάστου τόμου: 26,00€).

 

Φωτίου Κόντογλου

Οκτώ ανέκδοτες εικόνες

Προσφορά στον λαό του Θεου 8 εικόνων του αοιδίμου ζωγράφου Φ. Κόντογλου, των οποίων τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Ι. Μονής μας. Φανερώνουν και οι εικόνες αυτές το «μέγα μυστήριο της Πίστεώς μας: Την ενανθρώπησι του Θεού και την θέωσι του ανθρώπου» με την υψηλή τέχνη του Φ. Κόντογλου, ο οποίος «ανανέωσε την μεγάλη ζωγραφική παράδοσι της Εκκλησίας μας» μεταμορφώνοντας «τα χρώματα και τα σχήματα σε σωτηριώδη θεολογία». Προλογίζουν ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής μας και ο καθηγητής Ν. Ζίας (Τιμή: 10,00€).

 

Κεντρική διάθεσις / Παραγγελίαι: Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου 63087 Δάφνη Άγιον Όρος

 

Πηγή: Εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», Εβδομαδιαία Έκδοσις της Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως (Π.Ο.Ε.), αριθμός φύλλου: 1943, Έτος νβ’, Αθήναι, 28 Σεπτεμβρίου 2012.