Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ευριδίκη: Ο ελληνοκυπριακός λαός είναι συνηθισμένος σε πισώπλατες μαχαιριές και «πόλεμο»

3 Απριλίου 2013

Ευριδίκη: Ο ελληνοκυπριακός λαός είναι συνηθισμένος σε πισώπλατες μαχαιριές και «πόλεμο»

untitled
Ζωντανά σε μία και μόνο παράσταση θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η γνωστή τραγουδίστρια Ευρυδίκη. Μετά τις sold out εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Ευρυδίκη θα εμφανιστεί ζωντανά στις 30 Μαρτίου στην πόλη μας. Παρέα με τα τραγούδια που ξεχωρίζει, με ό,τι μεγάλωσε και αγάπησε, με ό, τι “αξίζει” να θυμόμαστε και ν’ αγαπάμε… η Ευρυδίκη σε ένα μικρόφωνο θα μοιραστεί όνειρα και μυστικά κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου, σε μια καθηλωτική παράσταση με εντυπωσιακές ερμηνείες. «Όνειρα μεγάλα, που άλλα τα ζήσαμε κι άλλα τα ονειρευόμαστε ακόμα, είναι εδώ ξανά, σαν φίλοι παλιοί, μας τραβάνε από το χέρι και μας οδηγούν μέσα από μελωδίες και τραγούδια στις γειτονιές του κόσμου». Από το Παρίσι στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Νέα Ορλεάνη θα κάνουμε το “μπλε ταξίδι” με τα βελούδινα τραγούδια και τους ονειροπόλους συνοδοιπόρους μας, γυρνώντας εκεί που χτυπάει δυνατά η καρδιά μας στην Ελλάδα! Μία παράσταση που σκαλίζει μνήμες και προκαλεί συγκίνηση, μέσα από μία προσωπική “μουσική” εξομολόγηση που η Ευρυδίκη επιλέγει να ερμηνεύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Κάνοντας τη δική της αναδρομή σε ένα ταξίδι παρέα με τους ανθρώπους και τους καλλιτέχνες που αγάπησε, θαύμασε και που την επηρέασαν έντονα σε όλη την πορεία της. Tραγούδια των Edith Piaf, Jacques Brel, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Elvis Presley, The Rolling Stones, Judy Garland, Tina Turner κ.α συναντούν διαχρονικά κομμάτια των μεγάλων μας δημιουργών (Αττίκ, Σουγιούλ, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Μάνου Λοίζου κ.α) καθώς και της νέας γενιάς τραγουδοποιών της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής. Στην παράσταση θα συμμετέχουν επίσης οι Σταύρος Νιφοράτος και Χρήστος Κωνσταντόπουλος.
Από τη Θεσσαλονίκη όπου συνεχίζει τις εμφανίσεις της μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm η γνωστή τραγουδίστρια, ενόψει της εμφάνισης της στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Κύπρος, για την Ελλάδα του σήμερα και φυσικά για το ταξίδι μουσικής και αισθήσεων που ετοιμάζει για το κοινό σας Κομοτηνής.
Πως βιώνετε όλα όσα συμβαίνουν στην ιδιαίτερη σας πατρίδα την Κύπρο;
-Από το Σάββατο που ακούσαμε ότι θα γίνει το κούρεμα στις καταθέσεις μέχρι και το βράδυ της Τρίτης που ελήφθη η απόφαση από τη βουλή, πέρασαν πολλά από το μυαλό όλων. Στην αρχή σκεφτήκαμε «τι θα γίνει τώρα, μας την έχουν στημένη, είναι στημένο το παιχνίδι με την Κύπρο;» και άλλα τέτοια και στην πορεία συνειδητοποιείς πως ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να αποφασίσουν το σημαντικότερο είναι εσύ να κρατάς το κεφάλι ψηλά. Να χτυπάς και καμιά φορά το χέρι στο τραπέζι και να λες «όχι, αυτό είναι παράνομο, ανέντιμο, ανήθικο και δεν πρόκειται να υποκύψουμε ό,τι και να σημαίνει αυτό». Σε αυτό το μεγάλο «όχι» που είπαμε σαν Κύπρος συμφωνώ, γιατί πάνω από όλα είμαι με το λαό και με την πατρίδα μου. Έχω να πω ότι ο ελληνοκυπριακός λαός είναι συνηθισμένος σε πισώπλατες μαχαιριές και στον «πόλεμο». Δεν είναι πολύ μακριά το ’74, τα θυμόμαστε και μπορούμε να τα παλέψουμε. Όταν ένας λαός αγαπάει την πατρίδα του, είναι αποφασισμένος για όλα. Εγώ με πολύ συγκινημένη, έβλεπα σας δηλώσεις των απλών πολιτών και πραγματικά πιστεύω στο λαό σας.
untitled2
Τι ευχή δίνετε αυτές τις δύσκολες στιγμές στους συμπατριώτες σας;
-Στην Κύπρο θα ευχηθούμε να πάνε όλα καλά. Ελπίζω πραγματικά να βρεθεί μία λύση που να μην είναι επίπονη για τον κυπριακό λαό και  να ανοίξει και ένα δρόμο και για τους υπόλοιπος στην Ευρώπη που καταπιέζονται από την απαράδεκτη συμπεριφορά πρώτα από όλα της Γερμανίας.
Την Ελλάδα του σήμερα πως τη βλέπετε;
-Βλέπω τον κόσμο που εξακολουθεί να είναι με το χαμόγελο παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Έχουμε περάσει πολλά εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και παρόλο που προσπαθούν να μας γονατίσουν, εγώ κάνω την προσπάθεια να βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία, το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια. Ο ελληνικός λαός δε θα τα βάλει κάτω. Η Ελλάδα έχει πάνω από όλα τον γαλάζιο της ουρανό και τον ήλιο και έτσι είναι και οι άνθρωποι της. Με καθαρά πρόσωπα και έτσι πρέπει να συνεχίσουν να είναι.
Θα βάζατε κάποια ταμπέλα στον εαυτό σας, για παράδειγμα είστε ροκ ή ποπ τραγουδίστρια;
-Πραγματικά δε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Θεωρώ ότι είμαι ένα άτομο που μπορεί να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα και αυτό έχει να κάνει με τα ακούσματά μου, δε θέλω να περιορίζομαι. Όπως όταν ήμουν μικρή και ακούγαμε στο σπίτι από Χατζηδάκι μέχρι Edith Piaf και Rolling Stones. Με αυτά μεγάλωσα και αυτά θέλω να τραγουδώ. Θέλω πάντα να δίνω την ευκαιρία στον εαυτό μου, να δείχνει όλες τις πλευρές του και αυτό είναι ουσιαστικά και η παράσταση με την οποία θα έρθουμε στην Κομοτηνή στις 30 Μαρτίου.
Στην πόλη μας τι πρόγραμμα θα παρουσιάσετε;
-Όλα τα τραγούδια της παράστασης είναι αυτά που με έχουν σημαδέψει από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού από τη Γαλλία, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη διαφόρων σπουδαίων καλλιτεχνών. Όλα αυτά καταλήγουν στην Ελλάδα, στο «μπλε ταξίδι» και σε κάποια από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έγραψαν Έλληνες δημιουργοί για τον ελληνικό κινηματογράφο και όχι μόνο, γιατί φθάνουμε μέχρι σήμερα. Είναι ένα «πάντρεμα» από πολλά ακούσματα, που δένονται όμως με έναν υπέροχο τρόπο μεταξύ τους και μέσα από τη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Καταφέρνουμε να νιώθουμε ό,τι περνάμε μέσα από σας εποχές. Η παράσταση αγκαλιάστηκε στην Αθήνα, συνέχισε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, όπου παραμένει ένα διήμερο και ακολουθεί η Κομοτηνή. Έχω ξαναέρθει στην Κομοτηνή και μπορώ να πω ότι περάσαμε πολύ όμορφα. Ήταν εκπληκτικό το κοινό και πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα περάσουμε ακόμα πιο όμορφα.
Ποια είναι τα δικά σας προσωπικά ακούσματα;
-Γενικά ακούω τα πάντα, αλλά κυρίως αυτά με τα οποία μεγάλωσα. Δεν μπορώ να πω ότι παρακολουθώ την σύγχρονη ποπ σκηνή. Τα παρακολουθώ όλα, αλλά νομίζω ότι ο άνθρωπος μεγαλώνοντας ξεχωρίζει αυτά που έχει κρυμμένα στην καρδιά του. Αυτά που έχουμε κρυμμένα στην καρδιά μας είναι αυτά που μας έχουν αγγίξει στην πορεία σας ζωής σας.
Για να παρουσιάζετε τη δουλειά σας επιλέγετε πίστες ή μικρούς χώρους;
-Εδώ και παρά πολλά χρόνια έχω επιλέξει μικρούς χώρους, εμφανίζομαι σε μουσικές σκηνές, σε μπαράκια σε θεατρικούς χώρους, συναυλιακούς χώρους ειδικά τα καλοκαίρια. Είναι αυτό που εκφράζει εμένα καλύτερα και καταφέρνω να έχω καλύτερη επικοινωνία με το κοινό. Εδικά στις μικρές μουσικές σκηνές καταλήγουμε να γινόμαστε όλοι μία μικρή παρέα και αυτό είναι το καλύτερο μου.
Τα επόμενα επαγγελματικά βήματα ποια θα είναι;
Δεν έχω ξεκινήσει να ηχογραφώ κάποια καινούρια τραγούδια, αν και έχω γράψει εγώ η ίδια κάποια κομμάτια. Σκέφτομαι μήπως γίνει μία ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης, είναι κάτι που δεν γνωρίζω ακόμα γιατί χρειάζονται πάρα πολλές άδειες γιατί ακριβώς είναι πολλοί δημιουργοί και τραγούδια. Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο κάτι καινούριο θα υπάρξει.
Πηγή: xronos.gr