Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Θερμοπυλών Ιωάννης: “Η σωτηρία μας επιτυγχάνεται μέσα στην Εκκλησία”

3 Απριλίου 2013

Θερμοπυλών Ιωάννης: “Η σωτηρία μας επιτυγχάνεται μέσα στην Εκκλησία”

IMG_3835Επιμέλεια άρθρου: Σπύρος Παπαγεωργίου

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, προεξήρχε ο Καθηγούμενος αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

 Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή της θεραπείας του παραλυτικού από τον Ιησού Χριστό.

“Ο Ιησούς Χριστός διέγνωσε την αγάπη των ανθρώπων για τον παραλυτικό προκειμένου να τον μεταφέρουν μπροστά Του, μια αγάπη που κινείται από υπομονή. Ο Ιησούς μεταθέτει, όμως, το κέντρο αυτού του αιτήματος από τη σωματική θεραπεία στη θεραπεία της ψυχής. Η συγχώρεση των αμαρτιών του παραλυτικού και η σωτηρία της ψυχής του, που είναι και το μήνυμα του σημερινού Ευαγγελίου, προκάλεσε τις αντιδράσεις των Φαρισαίων.”

Ο κ. Ιωάννης πρόσθεσε πως “η σωτηρία της ψυχής μας περνάει από τον αγώνα μας, την υπομονή μας και την αγάπη μας. Αυτοί οι άνθρωποι που βοήθησαν τον παραλυτικό να φτάσει μπροστά στο Χριστό είχαν μεγάλη αγάπη, και αυτή η αγάπη τους οδηγεί να κάνουν το ακατόρθωτο εφικτό και βεβαία προσελκύουν την αγάπη και το έλεος του Σωτήρος Χριστού.”

Σε άλλο σημείο ανέφερε “η σωτηρία μας είναι αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας και επιτυγχάνεται μέσα στην Εκκλησία. Αυτοί που έχουν στοιχείο της εξυπηρέτησης, της αγάπης και της φιλανθρωπίας ελκύουν το έλεος και τη χάρη του Θεού. Εάν δεν καθαρίσουμε τις ψυχές από κάθε τι που δεν έχει σχέση με την αγάπη όπως ο φθόνος, η ζήλια, η εκδικητικότητα και η ραθυμία, δεν μπορούμε να ζητήσουμε τη σωτηρία μας.”

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε λέγοντας ότι “ο εκκλησιαστικός μας βίος και η συνολική μας ζωή μέσα στην Εκκλησία είναι εκείνη που καλλιεργεί και προτρέπει την αγάπη, ώστε όλοι μαζί να προσευχόμαστε και να ικετεύουμε για τη σωτηρία μας.”