Συναξαριακές Μορφές

Ιερομάρτυς Νικήτας (†1808)

4 Απριλίου 2013

Ιερομάρτυς Νικήτας (†1808)

Apr_11Καταγόταν από την ’Ήπειρο. Άλλοι αναφέρουν ως τόπο καταγωγής του την Τραπεζούντα.

Ήλθε στο Άγιον Όρος νέος και χειροτονήθηκε ιερεύς στην ιερά μονή, Αγίου Παντελεήμονος- Ρωσικού. Αργότερα ασκήτευσε στην σκήτη της Αγίας Άννας κι επέστρεψε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος.

Ο πόθος, που άναψε στην καρδιά του να μαρτυρήσει για τον Χριστό, τον έφερε στα μέρη των Σερρών και της Δράμας και τον έκανε θερμό κήρυκα του Χριστού και ελεγκτή της μωαμεθανικής θρησκείας.

Ο λόγος αυτός οδήγησε τους Τούρκους στο να τον συλλάβουν, να τον φυλακίσουν, να τον κάψουν, να τον στεφανώσουν με αγκάθια, να του κεντήσουν τα κάτω άκρα με καλάμια και να τον βασανίσουν φρικτά.

Τέλος απαγχονίσθηκε στις Σέρρες, ημέρα Μεγάλου Σαββάτου στις 4.4.1808. Ουράνιο φως σκέπασε το σώμα του κι εγινε πηγή θαυμάτων.

Στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος, εκτός από την εικόνα και την ιδιαίτερη ακολουθία του ιερομάρτυρος, σώζεται επιστολή που έστειλε ο Ιερομόναχος Κωνσταντίνος από τις Σέρρες, Προηγούμενος της ιεράς μονής Ηλιοκάλεως Σερρών, στις 19.2.1809, σχετική με το μαρτυρικό τέλος του ενδόξου νεομάρτυρος. Συνοπτικό συναξάρι συνέταξε ο μοναχός Ιάκωβος Νεασκητιώτης και ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, ο οποίος συνέθεσε και πλήρη ασματική ακολουθία.

Στη σκήτη της Αγίας Άννης φυλάγεται τμήμα του τίμιου λειψάνου του αγίου. Ο άγιος Νικήτας τιμάται ως πολιούχος της πόλης των Σερρών και πρόσφατα ανηγέρθη περικαλλής ναός προς τιμή του. Στον άγιο αναφέρονται όλοι οι νεώτεροι συναξαριστές.

Φωτογραφία: saint.gr 

Πηγή: Περιοδικό «Άγιος Νικήτας», Έκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, Απρίλιος 2012