Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

Ο Άγιος Νικήτας, Πολιούχος των Σερρών

4 Απριλίου 2013

Ο Άγιος Νικήτας, Πολιούχος των Σερρών

AgiosNikitas01Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή

Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης εξέδωσε πρόσφατα το βίο και τον παρακλητικό κανόνα του πολιούχου των Σερρών ιερομάρτυρος αγίου Νικήτα. Την καλαίσθητη αυτή έκδοση προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος, ευχόμενος η χάρη του αναστάντος Κυρίου, με τις ολόθερμες ευχές του αγίου Νικήτα, «να είναι πάντοτε μαζί μέ όσους κοπίασαν γι’ αυτήν την έκδοση και μέ αυτούς που θα διαβάσουν το βιβλίο αυτό».

Στο πρώτο κεφάλαιο του νέου βιβλίου γίνεται λόγος γενικά για τους μάρτυρες και νεομάρτυρες. Επισημαίνεται το ότι οι άγιοι μάρτυρες έκαμαν προσωπικό τους βίωμα το μυστήριο του Σταύρου, η Εκκλησία είναι φυτώριο μαρτύρων και αγίων, και οι νεομάρτυρες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αναζωπύρωσαν τη φλόγα της θρησκευτικής και της εθνικής συνείδησης των υποδούλων Ελλήνων.

Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται το συναξάρι του αγίου νεομάρτυρα Νικήτα. Μνημονεύεται η εκ της Ηπείρου καταγωγή του, ο ενάρετος βίος του, η έλευσή του στις Σέρρες μετά από μακροχρόνια πνευματική άσκηση στο Άγιον Όρος, και το σεπτό του μαρτύριο μετά από άρνησή του να προδώσει την πίστη του.

Το τρίτο κεφάλαιο εξετάζει πιο αναλυτικά την πορεία του αγίου Νικήτα προς το μαρτύριο. Γίνεται αναφορά στην κατά τις αρχές της Μ. Εβδομάδος του 1808 μετάβασή του από το εν Σέρραις Μοναστήρι της Λιόκαλης στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Κρυονερίτη, στον προαύλιο χώρο του τζαμιού Αχμέτ πασα, στο περιστατικό με το χωλό νεαρό μουσουλμάνο στον όποιον υπέδειξε την πίστη στο Χριστό ως δυνατότητα θεραπείας του, στην εξαιτίας αυτού του γεγονότος σύλληψή του, στη δίκη του, στις υποσχέσεις των Τούρκων για να τον ελευθερώσουν, στη μαρτυρία της πίστεως και την υπομονή του αγίου από τα φρικτά βασανιστήρια, και τέλος στη φυλάκισή του και τον δι’ απαγχονισμού μαρτυρικό του θάνατο το βράδυ του Μ. Σαββάτου, 4 Απριλίου του 1808.

Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο δίδονται σχετικές με την τιμή του αγίου Νικήτα πληροφορίες. Η πρώτη πληροφορία σχετίζεται με την ανακομιδή των λειψάνων του αγίου που έγινε σε άγνωστο χρόνο. Στη συνέχεια μνημονεύεται η πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Κωνσταντίνου Καρδαμένη (1967-1984) για την εκ της Σκήτης της Αγίας Άννης προσφορά τμήματος λειψάνου του αγίου που σήμερα φυλάσσεται στον ομόνυμο Ναό του. Γίνεται ακόμη λόγος για την από το μακαριστό Μητροπολίτη της τοπικής μας Εκκλησίας κυρό Μάξιμο θεμελίωση, κατά το έτος 1996, του Ναού του ιερομάρτυρος Νικήτα, η ολοκλήρωση του οποίου έγινε χάρη στην ποιμαντική φροντίδα και το φιλάγιο πνεύμα του νύν Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Μνημονεύεται επίσης η ημέρα μνήμης του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Νικήτα του Νέου, ο οποίος από το έτος 1987 τιμάται την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά), με επίκεντρο το νεόδμητο και μεγαλοπρεπή Ναό του.

Στο τέλος του βιβλίου αυτού το οποίο διανθίζεται με εικόνες του αγίου Νικήτα, δημοσιεύεται ο παρακλητικός κανών του ιερομάρτυρος που είναι ποίημα του μακαριστού υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κυρού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου. Τα κείμενα του βιβλίου είναι του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ενώ για την επιμέλεια της εκδόσεως εργάσθηκε ο κ. Χαρ. Βουρουτζίδης.

Πηγή: Διμηνιαίο περιοδικό, Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης «ο Άγιος Νικήτας», έτος ΚΓ΄, τεύχος 242, Μάϊος-Ιούνιος 2012.