Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Διεκδικούν σθεναρά τα δικαιώματά τους οι Έλληνες Ίμβρου και Τενέδου

5 Απριλίου 2013

Διεκδικούν σθεναρά τα δικαιώματά τους οι Έλληνες Ίμβρου και Τενέδου

Οι ομιλητές με το συμβούλιο της Ιμβριακής Ένωσης σε αναμνηστική φωτογραφία

Οι ομιλητές με το συμβούλιο της Ιμβριακής Ένωσης σε αναμνηστική φωτογραφία

Η ελληνορθόδοξη μειονότητα αναδεικνύει με εντυπωσιακό βίντεο τον αποκλεισμό της από τις πατρικές προγονικές περιουσίες και τον αγώνα που θα δώσει νομικά και κοινωνικά σ’ ένα αυτονόητο ζήτημα για το οποίο το τουρκικό κράτος κωφεύει

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης
 
«Τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας Ίμβρου και Τενέδου» ήταν το θέμα ενδιαφέρουσας ημερίδας πουν διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Ιμβριακή Ένωση στα πλαίσια του εορτασμού των 85 χρόνων από την ίδρυσή της. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην αίθουσα που φιλοξενήθηκε η εκδήλωση στην Κάτω Τούμπα. Επίσημοι, εκπρόσωπος του πατριαρχείου και εκπρόσωποι ΜΜΕ κάλυψαν την εκδήλωση με την συμμετοχή τους, ενώ εντυπωσίασε το βίντεο που ήδη υπάρχει και στο youtube με τίτλο «Δικαίωμα στα πατρογονικά χώματα» όπου Ίμβριοι παρουσιάζουν τα προβλήματα που έχουν με τα κληρονομικά τους δικαιώματα. Για το βίντεο δούλεψαν στους αγγλικούς υπότιτλους η Κωνσταντίνα Κότα και η Ειρήνη Χριστάκη, ενώ την διεύθυνση της φωτογραφίας είχε ο Κωνσταντίνος Βάντσος. Εκεί διατυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο το απαράδεκτο σύστημα της τουρκικής νομοθεσίας όπου αποκόπτονται τα παιδιά των Ιμβρίων από την πατρογονική περιουσία, με αποτέλεσμα η παρουσία των Ελλήνων να χάνεται από το νησί και οι διάδοχοι των ανθρώπων που έζησαν εκεί μόχθησαν και δημιούργησαν να μην έχουν λόγο στην πνευματική, πολιτιστική αλλά και υλική κληρονομιά στα σπίτια και τα χωράφια τους όσα απέμειναν από την τεράστια απαλλοτρίωση που συντελέστηκε πριν κάποιες δεκαετίες. Τα κτήματα αγοράστηκαν αντί πινακίου φακής, αλλά ουδέποτε ικανοποιήθηκε ο σκοπός για τον οποίο περιήλθαν στο τουρκικό δημόσιο.
 
Ο πατήρ Νικηφόρος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη χαιρετίζει την εκδήλωση

Ο πατήρ Νικηφόρος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη χαιρετίζει την εκδήλωση

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πατήρ Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος προσκλήθηκε και θα βρίσκεται στα γραφεία της Ιμβριακής εστίας μέσα στην χρονιά σε καθορισμένη ημερομηνία. Με γραπτό μήνυμά τους χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υπουργός Μακ. Θρ. Θεόδωρος Καράογλου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Το παρόν σε όλη την διάρκεια της ημερίδας έδωσαν ο Βουλευτής Α” Θεσσαλονίκης (Ανεξ. Ελλ.) Γαβριήλ Αβραμίδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρβανίτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Νέα Τένεδος Γιώτα Μπαλιαγκούρα καθώς η πρόεδρος της κοινότητας Νέας Τενέδου Δέσποινα Αρβανίτη.
 
56634748743363%20(71)
Στην εκδήλωση ολιγόλεπτη παρουσία είχε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπίλτεκιν που στον χαιρετισμό του προς το κοινό ευχήθηκε «τα καλορίζικα για την επαναλειτουργία του ελληνικού Σχολείου στην Ίμβρο». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Παύλος Σταματίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε το 2005 με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τότε είχε αποσπάσει τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα αδικήσει του Ιμβρίους αλλά δεν έπραξε κάτι. Οι εισηγητές μέσα από τις τοποθετήσεις τους πραγματεύτηκαν το ζήτημα της Προστασίας των διεθνών οργανισμών από τον Πάρι Ασανάκη, δικηγόρο, γεν. γραμματέας Συλλόγου Ιμβρίων (Αθηνών).
 
56634748743363%20(69)
Για «τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» μίλησε ο Γιάννης Κτιστάκις, δικηγόρος, λέκτορας Νομικής Κομοτηνής & επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Βοσπόρου που αναφέρθηκε και στις προσφυγές για ακίνητα που διεκδικεί το πατριαρχείο από το τουρκικό δημόσιο προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη κι αν δεν υπάρξει θετική έκβαση όπως ανέφερε θα στραφεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τοποθετήθηκε ο Παντελής (Λάκης) Βίγκας, εκπρόσωπος Μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων Τουρκίας που τόνισε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει ο αγώνας.
 
Στο τέλος έγιναν πολλές ερωτήσεις πάνω στα θέματα της κληρονομιάς, περιουσίας, απαλλοτριωμένων, ανάκτηση Τουρκικής υπηκοότητας, εξαγορά στρατιωτικής θητείας κ.α. Η υψηλής ποιότητας και ενδιαφέροντος ημερίδα έλαβε τέλος μετά από τρεις ώρες. Ωστόσο πολλές συζητήσεις συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα στο εντευκτήριο της Ένωσης ενώ έγινε απονομή τιμητικών πλακετών στους ομιλητές και τους φιλοξενούμενους.
 
 
 
Πηγή: xronos.gr