Γενικά Θέματα

Δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα: νέο υλικό αυξάνει την αποδοτικότητα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας (video)

7 Απριλίου 2013

Δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα: νέο υλικό αυξάνει την αποδοτικότητα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας (video)

desmeusi-co2-yliko-97889Η τεχνολογία της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μια από τις πολλές προτεινόμενες λύσεις για μείωση των εκπομπών CO2 και ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Εμπόδιο για τη διάδοση των εν λόγω τεχνολογιών είναι οι πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται.

Πλέον ερευνητές τουΠανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα (USF) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογία “Βασιλιάς Αμπντουλά” της Σαουδικής Αραβίας (KAUST) ανέπτυξαν ένα φθηνότερο, αποδοτικότερο και επαχρησιμοποιούμενο υλικό δέσμευσης και διαχωρισμού του διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για το κρυσταλλικό υλικό SIFSIX-1-Cu, τα άτομα του οποίου σχηματίζουν ένα τρισδιάστατο δικτυωτό με οπές που συλλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά επιτρέπουν στα υπόλοιπα μόρια να διέλθουν. Τα πορώδη υλικά SIFSIX κατασκευάζονται από ένα μείγμα ανόργανων και οργανικών προϊόντων που σχηματίζουν συμπαγείς δομές από μια κατηγορία υλικών γνωστών ωςΜεταλλικά Οργανικά Υλικά (MOMs).

Ένα από τα πλεονεκτήματα του μεταλλικού οργανικού πλαισίου είναι η μεγάλη του αποτελεσματικότητα με την παρουσία υδρατμών. Κι αυτό διότι οι υδρατμοί χρησιμοποιούνται στη διαδικασία δέσμευσης άνθρακα σε σύγχρονες, “καθαρές” ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα καταναλώνοντας το 20-30% της παραγωγής ενέργειας.

Το νέο υλικό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποδοτικότητα της διαδικασίας καθαρισμού του άνθρακα και να μειώσει την ποσότητα ενέργειας που χάνεται από το δίκτυο.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε υπερυπολογιστές διαφόρων ερευνητικών κέντρων όπως το δίκτυο XSEDE του Εθνικού Ινστιτούτου το Pittsburgh Supercomputing Center, το Texas Advanced Computing Center και το San Diego Supercomputer Center.

Εκτός από τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα, οι επιστήμονες οραματίζονται επιπλέον εφαρμογές για το υλικό όπως, η κάθαρση του μεθανίου σε πηγάδια φυσικού αερίου και η ανάπτυξη της τεχνολογία καθαρού άνθρακα.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature.

Το video που ακολουθεί περιγράφει πώς τα άτομα άνθρακα προσκολλώνται στο μεταλλικό-οργανικό πλαίσιο.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WRiETsUbNx8?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

 Πηγή: econews.gr