Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κύπρος: Σκληρή δικαστική διαμάχη του Ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Κύκκου

8 Απριλίου 2013

Κύπρος: Σκληρή δικαστική διαμάχη του Ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Κύκκου

DA8A2E37D502C03CF53C028C5476039D

Αύριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το ελληνικό Δημόσιο θα προσπαθήσει να ακυρώσει το απαγορευτικό διάταγμα για πώληση οικοπέδου, που αγόρασε από την Μονή Κύκκου.


Σε σκληρή δικαστική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο έχει εισέλθει η Μονή Κύκκου, από τις πλουσιότερες της Ορθοδοξίας, η οποία εξασφάλισε δικαστικό διάταγμα που απαγορεύει την πώληση ακινήτου, ιδιοκτησίας του ελληνικό Δημοσίου, το οποίο προσέφυγε επίσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το συγκεκριμένο διάταγμα.

Η Μονή, με αγωγή που κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, καταγγέλλει παραβίαση όρου που έθεσε στο πωλητήριο έγγραφο, όταν μεταβίβασε το εν λόγω ακίνητο, το 1998, στο ελληνικό Δημόσιο, και ο ηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, διεκδικεί την επιστροφή του ακινήτου, που βρίσκεται στην ακριβότερη περιοχή της Λευκωσίας και συγκεκριμένα απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε, πριν δυο περίπου μήνες, την απόφαση για πώληση του επίμαχου ακινήτου μέσω ανοικτού διαγωνισμού, με ελάχιστη τιμή πώλησης τα 5 εκατ. ευρώ. Για την αγορά της συγκεκριμένης έκτασης γης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από Κύπριους επιχειρηματίες.

Μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας Άντης Λούτσιος, συμπέθερος του προέδρου Αναστασιάδη. Το γεγονός αποκάλυψε ο ίδιος ο επιχειρηματίας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια ευρώ που έβγαλε εκτός Κύπρου, παραμονές της συνεδρίας του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ο κ. Λούτσιος κατέθεσε 6,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα του Λονδίνου για να πλειοδοτήσει το ακίνητο. Η προθεσμία για υποβολή των προσφορών εξέπνευσε στις 19/3/2013.

Ωστόσο, καμία συναλλαγή πώλησης ή μεταβίβασης μπορεί να γίνει ενόσω βρίσκεται σε ισχύ το απαγορευτικό διάταγμα που εξέδωσε στις 12/3/2013 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αναβάλει την απόφαση για πώληση του εν λόγω ακινήτου και με Κύπριους δικηγόρους θα εκπροσωπηθεί αύριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το απαγορευτικό διάταγμα.

Φωτογραφία:  tovima.gr 

Πηγές: defencenet.gr –agioritikovima.gr