Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αισιοδοξία για μεγάλο ρεύμα προς την Ελλάδα το 2013

11 Απριλίου 2013

Αισιοδοξία για μεγάλο ρεύμα προς την Ελλάδα το 2013

Πηγή: Alamy/Legion Media

Πηγή: Alamy/Legion Media

Αισιόδοξο εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, αφού φέτος αναμένεται ένα εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2012, ενώ από τη Ρωσία θα υπάρξει αύξηση 20%. Το δήλωσε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ενώ επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση Intourmarket (ITM)-2013. Ο ίδιος εξέφρασε τη σιγουριά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει, και στο εξωτερικό έχει σταματήσει να διαμορφώνεται αρνητική εικόνα για τη χώρα. Εικόνα που είχε αρνητικές επιπτώσεις ιδιαιτέρως στον τουρισμό της Αθήνας.

Βοήθεια στις δύσκολες στιγμές

«Το 2012 την Ελλάδα επισκέφθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός από τη Ρωσία. Το 2009 ήρθαν 275.000 ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2012 περίπου ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση», δήλωσε ο κ.Λιάσκος. 
Φέτος η Ελλάδα περιμένει πολύ περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες, ενώ έχουν γίνει 1,2 εκ. κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Όπως ανέφερε, «αναμένεται αύξηση της τάξης του 20%. Πιθανόν όμως, να είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των τουριστών, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια».

Ο κ.Λιάσκος είπε ακόμη ότι πιστεύει πολύ στον τουρισμό από τη Ρωσία, καθώς βλέπει το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη των Ρώσων για την Ελλάδα και τα αξιοθέατά της. «Οι Ρώσοι -σημείωσε χαρακτηριστικά- επιλέγουν την Ελλάδα γιατί την αισθάνονται πιο κοντά τους, απ’ ότι τις άλλες χώρες της Μεσογείου». Και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι που θα κάνουν διακοπές στην Τουρκία θα μπορέσουν και φέτος να λάβουν ελληνικές θεωρήσεις και να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ως γνωστόν, το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πέρυσι, όταν χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο και άλλα.
Ο κ. Λιάσκος, κατά τις επαφές που είχε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ευχαρίστησε όλους τους Ρώσους που υποστήριξαν τον ελληνικό τουρισμό πέρυσι, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο ρωσικός λαός σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, μας στήριξε. Και ελπίζουμε ότικαι φέτος θα μας στηρίξει ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική κατάσταση έχει βελτιωθεί».

Βελτιώνεται σταδιακά η εικόνα της χώρας μας 

Η κακή εικόνα της Ελλάδας που διαμορφώθηκε το περασμένο έτος στο εξωτερικό, συνδεόταν, ως επί το πλείστον, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που γίνονταν μόνο στην πλατεία Συντάγματος. Είναι η «πλατεία της διαμαρτυρίας», σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, η οποία βρίσκεται δίπλα σε υπουργεία, και ο κόσμος με τις εκδηλώσεις του, όπως είπε, προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή των πολιτικών.

Εκτός αυτού, ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε στις μικρές διαδηλώσεις στην Αθήνα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι «50 – 70 άνθρωποι κλείνουν ένα δρόμο, η συγκεκριμένη εικόνα εμφανίζεται σε όλους του τηλεοπτικούς σταθμούς του κόσμου και δυστυχώς, για πολλούς αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας, αν και φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Από τα διάφορα ρεπορτάζ δημιουργείται στον κόσμο η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια επικίνδυνη χώρα. Αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και οποιοσδήποτε τουρίστας την επισκέφθηκε πέρυσι, μπορεί να πει τη γνώμη του για το αν πέρασε καλά ή όχι».
Σήμερα, όπως εκτιμά, η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο έχει βελτιωθεί.
«Αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία τα οικονομικά. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κερδίζουμε χρήματα και όχι μόνο να δανειζόμαστε, ενώ πρέπει να δαπανούμε για την ανάπτυξη, και όχι για την κατανάλωση», τόνισε. Θεωρεί επίσης, απόλυτα εφικτό η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια να προσελκύει ετησίως 25 εκατ. τουρίστες, γεγονός που κατά τον ίδιο θα βοηθούσε να λυθούν πολλά οικονομικά προβλήματα. 

Πηγή: rbth.gr