Γενικά Θέματα

Γιγάντια ρομποτική μέδουσα ψάχνει για «εχθρούς» – Καθαρίζει πετρελαιοκηλίδες (video)

11 Απριλίου 2013

Γιγάντια ρομποτική μέδουσα ψάχνει για «εχθρούς» – Καθαρίζει πετρελαιοκηλίδες (video)

robotiki-medousa-98035Ερευνητές του Τεχνολογικού Κολεγίου Μηχανικής στη Βιρτζίνια κατασκευάζουν μια τεράστια ρομποτική μέδουσα, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να εξετάζει την κατάσταση των ωκεανών, να χαρτογραφεί τον πυθμένα των ωκεανών και να μελετά την υδρόβια ζωή.

Πέρυσι οι ερευνητές είχαν παρουσιάσει μια μινιατούρα της μέδουσας, εν ονόματι RoboJelly. Φέτος ξεκίνησαν να κατασκευάζουν το γιγάντιο πρωτότυπο, στο οποίο έδωσαν το ψευδώνυμο Cyro.

Η μέδουσα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από σιλικόνη, που καλύπτει τα μηχανικά μέρη, και όταν βυθιστεί στο νερό κολυμπά κινώντας με χάρη τα οκτώ άκρα της.

Το ρομπότ λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου μετάλλου υδριδίου. Έχει ύψος1,7 μέτρα και ζυγίζει συνολικά 77 κιλά.
«Στόχος μας ήταν να μιμηθούμε μια πραγματική μέδουσα», δήλωσε ο Alex Villanuev μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο λόγος είναι ότι οι μέδουσες θεωρούνται από τα αποδοτικότερα θαλάσσια είδη, ικανά να διασχίζουν τους ωκεανούς καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια.

Εκτός αυτού έχουν ποικίλα σχήματα και μεγέθη, παρέχοντας στους μηχανικούς πολλά εναλλακτικά σχέδια για αντιγραφή και δοκιμή.

Το προτζεκτ χρηματοδοτήθηκε με 5 εκατομ. δολάρια από το αμερικανικό Κέντρο Ναυτικής Έρευνας, το οποίο προωθεί τη δημιουργία αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων που μελλοντικά θα μπορούσαν ενταχθούν στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού και να παρακολουθούν τον βυθό ή να συμμετάσχουν στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=b0qf1sl2aBA?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

Πηγή:econews