Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εχθρός της χοληστερίνης η… αισιοδοξία

11 Απριλίου 2013

Εχθρός της χοληστερίνης η… αισιοδοξία

Mature couple holding out their arms Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

 

Όσοι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι μεσήλικες αισιόδοξοι έχουν καλύτερα επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης, η οποία ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιά, απομακρύνοντας την «κακή» (LDL) χοληστερόλη από τα τοιχώματά της.

Έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης προξενούν βλάβες στις αρτηρίες όταν είναι αυξημένα.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη αποδίδουν εν μέρει τα ευρήματα αυτά στην τάση των αισιόδοξων ανθρώπων να προσέχουν τη διατροφή και ενδεχομένως το βάρος τους.

Όπως εξηγούν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας», ανέλυσαν στοιχεία από μία αμερικανική μελέτη της μέσης ηλικίας, στην οποία συμμετέχουν 990 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών.

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν σε μία σειρά ερωτήσεων, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το επίπεδο της αισιοδοξίας κάθε ενός εξ αυτών με μία κλίμακα από 6 έως 30, αναλόγως με τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους σε δηλώσεις όπως «σε καιρούς αβεβαιότητας συνήθως περιμένω το καλύτερο» κ.τ.λ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για κάθε αύξηση κατά πέντε μονάδες στην κλίμακα της αισιοδοξίας, η HDL χοληστερόλη των εθελοντών αυξανόταν κατά 1 mm/dl, που σημαίνει μείωση κατά 3% του κινδύνου αναπτύξεως καρδιοπάθειας.

Η μείωση αυτή είναι πολύ σημαντική, αν αναλογισθεί κανείς ότι με τηνσυστηματική γυμναστική ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται κατά 6%.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αισιοδοξίας και των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης ή της «κακής».

«Είναι ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ψυχική υγεία και η σωματική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και ότι η αισιοδοξία μπορεί να μας ωφελήσει πολύ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλια Μπόε, από το Τμήμα Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Σε προγενέστερη μελέτη τους, η δρ Μπόε και οι συνεργάτες της είχαν διαπιστώσει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος. Έτσι, προχώρησαν στην παρούσα μελέτη, για να εντοπίσουν την αιτία πίσω από αυτή τη συσχέτιση.

Πάντως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην αισιοδοξία και τη χοληστερόλη, αλλά απλώς υποδεικνύουν μία συσχέτιση, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

 

 

Πηγές : Web Only-ygeia.tanea.gr