Ορθόδοξη πίστη

Μήπως η Ορθοδοξία είναι λίγο παράξενη;

11 Απριλίου 2013

Μήπως η Ορθοδοξία είναι λίγο παράξενη;

FIRE & ICE 17 (1)Του π. Charles Joiner,

 

Ποιός είναι ο σκόπός της ζωής ( του θανάτου)? Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι η σωτηρία της ψυχής και η αιώνια ζωή με τον Θεό.

Πώς όμως θα σωθούμε;

Ο Απ. Παύλος λέει ότι «οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως Ἰησοῦ Χριστοῦ» ( Γαλ. 2, 16).

Αλλά τί είναι η πίστη;

Πίστη είναι το να παραδοθούμε στην αλήθεια του Ευαγγελίου και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας Του.

Η πίστη δεν είναι  μιά γενικής φύσεως πίστη στο Θεό αλλά η ιδιαίτερη και απόλυτη αποδοχή της ζωής, του θανάτου και της αναστάσεως καθώς και των διδαχών του Χριστού όπως μάς παραδόθηκαν από τις Γραφές.

Η πίστη μας προυποθέτει ένα τρόπο ζωής ο οποίος ακολουθεί τη διδασκαλία του Χριστου.

Πίστη σημαίνει ότι δεχόμαστε το Ευαγγέλιο και τις Επιστολές και τις εφαρμόζουμε! Δεν είναι αρκετό να είμαστε καλοί πολίτες, πρεπει να έχουμε και πίστη- πλήρη και απόλυτη- στο Λόγο του Θεού.

Την ώρα της Τελικής Κρίσης ολόκληρη η ζωή μας θα τεθεί υπό εξέταση και θα σωθούμε δια της χάριτος του Κυρίου.

Η Εκκλησία μάς παρέχει τη δομή και τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα ζήσουμε την πίστη μας.

 

Κάποια αγιασμένη μορφή μου είπε προσφατα ότι λίγοι απ’ αυτήν την κοινωνία θα σωθούν.

Αυτό είναι φοβερό και με ώθησε να σκευτώ.

Με προκάλεσε να ξυπνήσω. Αντιλήφθηκα ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η σύγχρονη καθημερινότητα και κουλτούρα βασίζεται σε προυποθέσεις  και αξίες διαφορετικές από την Ορθόδοξη πίστη μας.



Ο Ορθόδοξος χριστιανός μοιάζει σαν ξένος στο σημερινό  πολιτισμό.

Ο Ορθόδοξος τρόπος ζωής είχει διαφορετική κοσμοθεώρηση από τον κυρίαρχο πολιτισμό στον οποίο ζούμε και στον οποίο συμμορφωθήκαμε.

 

Ποιά είναι η σημερινή κοσμοθεωρία; Για να καταφέρουμε  να καταλάβουμε τα αισθητικά δεδομένα που προσλαμβάνουμε όλη την ώρα, το μυαλό μας αναγκάζεται να απλοποιήσει όλα  τα δεδομένα που εισρέουν μέσω των αισθήσεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο αφομιώνουμε τις εμπειρίες και τις πράξεις μας. Συνήθως η άποψη μας για τον κόσμο διαμορφώνεται από συγκεκαλυμμένες  πεποιθήσεις που έχουμε.

 

Κάποιος μπορεί να υποθέτει ότι ‘αν κάνω το καλό θα σωθώ’. Κάποιος άλλος μπορεί να πεί ότι ‘ Για να σωθώ πρώτα πρεπει να έχω πίστη και να ακολουθώ τις διδαχές της Αγίας Γραφής ως εντολές του Θεού, αγωνιζόμενος να τελειοποιήσω τον εαυτό μου μεσω της μετάνοιας και της συχνής συμμετοχής στα Αγια Μυστήρια της Εκκλησίας για να εξαγιαστώ. Και τότε με τη χάρη του Θεού θα σωθώ’. Αυτή είναι η Ορθόδοξη άποψη.

 

Για παράδειγμα κάποιος άλλος μπορεί να μην πιστεύει ακράδαντα ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο αλλά ότι η αλήθεια φανερώνεται μόνο μέσω της επιστήμης. Ενώ άλλος μπορεί να δέχεται χωρίς αμφιβολία ότι ο Θεός δημιούργησε όλα όσα γνωρίζουμε, μάς παρέχει όλα όσα έχουμε και ότι είναι ο ‘Πατέρας μας’. Ακόμα ότι η Αλήθεια φανερώνεται απ’ Αυτόν μέσω των Αγίων Γραφών όπως ερμηνεύτηκαν από την Εκκλησία που είναι το ίδιο το Σώμα του Χριστού, και της οποίας ο Χριστός είναι η Κεφαλή.

Με άλλα λόγια, διαφορετικές πεποιθήσεις μάς προκαλούν να ερμηνεύουμε τι είναι καλό και τι κακό με διαφορετικό τρόπο και αυτό μάς οδηγεί σε διαφορετικές ενέργειες που βασίζονται στην ίδια πραγματικότητα.

 

Είναι αυτονόητο ότι άνθρωποι με διαφορετικές κοσμοθεωρίες δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για το θέμα της σωτηρίας.  Ακόμα και η ίδια η ιδέα της σωτηρίας μπορεί να μην περιέχεται κάν στη θεωρία τους. Αλήθεια πόσοι βάζουν αληθινά το Θεό στο επίκεντρο της ζωής τους;

 

Στην Ορθόδοξη κοσμοθεωρία, πιστεύουμε χωρίς αμφιβολία, βάση της πίστεως μας, ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός και Κύριός μας. Μέσω της γραφίδας των Ευαγγελιστών και των Αποστόλων έχουμε αποδείξεις για το Θεό που πήρε την ανθρωπινη σάρκα, τις Ενέργειές Του και τη διδασκαλία Του, που μάς καθορίζουν την οδό της σωτηρίας

 

Πρέπει να δεχτούμε ότι η Ορθόδοξη κοσμοθεωρία μας φέρνει αντιμέτωπους με την παρούσα κοινωνία. Αφού συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με αυτή την κοσμοθεωρία οι άλλοι δεν θα κατανοήσουν τις ενέργειές μας και μάς θεωρούν λίγο παράξενους, λίγο ‘τρελούς’, αναχρονιστικούς και λίγο  ντεμοντέ. Περιμένουμε να γίνουμε δέχτες κοροιδίας ή και παραγνώρισης. Φυσικά όταν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το τι κάνουμε δεν περιμένουμε να μάς κατανοήσουν γιατί οι ενέργειές μας δεν γίνονται δεκτές στο δικό τους τρόπο σκέψης. Μόνο αν φέρουμε στο φώς τις δικές τους αντιλήψεις μπορεί να καταφέρουμε να γίνουμε κατανοητοί. Πρέπει να θυμούμαστε ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι σε γενικές γραμμές κρυμμένες. Ωστόσο η σωτηρία μας  προυποθέτει ότι έχουμε μιά καλή αντίληψη της βάσης της Ορθοδόξου ζωής.

 

Στη σημερινή κουλτούρα είναι γενικά αποδεκτό ότι η αλήθεια είναι σχετική. Πολλοί πιστεύουν ότι η αλήθεια για τον έναν μπορεί να είναι διαφορετική για κάποιον άλλον και ότι και οι δυό μπορεί να είναι το ίδιο σωστοί.  Ενα πράγμα που δεν είναι αποδεκτό, όμως,  είναι να πιστεύει κάποιος ότι κατέχει την απόλυτη Αλήθεια.

 

Ωστόσο, εμείς οι Ορθόδοξοι γνωρίζουμε μέσω της πίστεως ότι υπάρχει μόνο μιά Αλήθεια. Επομένως, πρεπει να αναμένουμε ότι η κοσμοθεωρία μας δεν θα είναι καλοδεχούμενη σε γενικές γραμμές και ότι κάποιοι θα εργαστούν για να την υπονομεύσουν. Επίσης πρεπει να αναμένουμε να  μάς αποφεύγουν και να μάς καταδιώκουν όπως και  οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων καταδιώκονταν από τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες. Ακόμα καί όταν εργαζόμαστε με αγάπη, όπως έχουμε διαταχθεί, θα δεχτούμε γελοιοποίηση και απόρριψη για τις συνήθειές μας.  Γι’ αυτόν το λόγο πρεπει να είμαστε προσεκτικοί με ποιούς συναναστρεφόμαστε.

 

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συνήθειες της πίστης μας, οι οποίες στοχεύν στο να μάς βοηθήσουν στην οδό της σωτηρίας. Πρέπει να διαβάζουμε συστηματικά την Αγία Γραφή, να πηγαίνουμε στις ακολουθίες, να προσευχόμαστε καθημερινά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, να συμμετέχουμε συστηματικά στα μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας και να ακολουθούμε τις διατεταγμένες νηστείες.  Ολές αυτές οι πρακτικές έχουν σκοπό να μάς βοηθήσουν. Δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσον για να ετοιμαστούμε να εισέλθουμε στη Βασιλεία του Θεού.

 

Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθούμε συνέχεια να καθαρίζουμε τις καρδιές μας και να καλλιεργούμε  εσωτερική δύναμη ώστε να μπορούμε να υπακούμε την εντολή του Κυρίου για αγάπη των αδελφών μας. Ο Ιησούς Χριστός είναι πάντοτε κοντά μας για να μάς βοηθήσει στην οδό της σωτηρίας μας και διαθέτει άπειρη ευσπλαχνία για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Πηγή: orthodoxwayoflife.blogspot.com

Μετάφραση από το Αγγλικό: Φιλοθέη