Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Σαλώνων Αντώνιος: “Στην πάλη μας με το σκότος, έχουμε πανίσχυρο σύμμαχο την Παναγία”

13 Απριλίου 2013

Σαλώνων Αντώνιος: “Στην πάλη μας με το σκότος, έχουμε πανίσχυρο σύμμαχο την Παναγία”

IMG_4990Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Την  Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 τελέστηκε η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου οδού Πανόρμου. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος ο οποίος στη συνέχεια κήρυξε και το θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος, έκανε αναφορά στο τελευταίο στίχο της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών “Χαῖρε, χρωτὸς τοῦ ἐμοῦ θεραπεία, χαῖρε, ψυχῆς τῆς ἐμῆς σωτηρία”.

“Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων η ανθρώπινη φύσις υπόκειται στη φθορά. Και αυτό γίνεται διότι έχει ροπή προς την αμαρτία.

Γι αυτό και ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας καλεί να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, να αποφεύγουμε την αμαρτία ώστε εκτός από την ψυχική υγεία να έχουμε και σωματική υγεία.
Έτσι ο Κύριος μας δίνει πρώτα την άφεση των αμαρτιών και στη συνέχεια μας θεραπεύει και σωματικά, όπως έκανε με τον παραλυτικό στην Καπερναούμ. Αλλά και στον έτερο παράλυτο στη Βηθεσδά, που ήταν 38 χρόνια κατάκοιτος, ο Ιησούς του είπε “Ίδε υγιής γέγονας, μηκέτι αμάρτανε, ίνα μη χείρον τι σοι γένηται”.

Συνέχισε λέγοντας, ότι “πολλές φορές όταν ο άνθρωπος θεραπευθεί, ξεχνάει πολύ γρήγορα την ευεργεσία του Θεού και πάλι πέφτει στην αμαρτία. Γι αυτό και ο Κύριός μας, μας επισημαίνει ότι μόλις ατονίσουμε πνευματικά και εφησυχάσουμε, το μικρόβιο που είχαμε απομακρύνει με την ταπείνωση και την προσευχή, επανέρχεται δριμύτερο κουβαλώντας περισσότερα δαιμόνια. Συνεπώς όπως μια σωματική υποτροπή έχει βαρύτατες συνέπειες για τον οργανισμό μας, έτσι και μια ψυχική υποτροπή έχει βαρύτατες συνέπειες για την ψυχική μας υγεία. Οι ασθένειες κυρίως οι ψυχικές όπως το άγχος και η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα της άρρωστης ψυχικής κατάστασης του ανθρώπου. ‘Οταν η ψυχή μας βρίσκεται μακριά από τη χάρη του Θεού, όταν κατακυριεύεται από σκοτεινά πάθη όπως ο εγωισμός, την πηγή όλων των κακών, τότε αυτή η κακή ψυχική κατάσταση μεταδίδεται και στο σώμα”.

Ο κ. Αντώνιος έκλεισε τονίζοντας “εκείνος που μπορεί να μας σώσει από τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες είναι μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο αίρων την αμαρτία του κόσμου. Αν πράγματι, θέλουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της αμαρτίας πρέπει να κάνουμε αγώνα διαρκή και αδιάκοπο. Κι επειδή η πάλη που έχουμε να κάνουμε, εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων, είναι πολύ δύσκολη, στον αγώνα μας θα έχουμε μία πανίσχυρη συμμαχία.Την ακατανίκητη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γιατί Εκείνη είναι του χρωτός μας η θεραπεία και της ψυχής σωτηρία.”

Τον Θεοφιλέστατο ευχαρίστησε για την τιμή να παρευρεθεί στην Ακολουθία ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. π. Πλάτων Κρικρής.

IMG_4996
IMG_4995
IMG_4994
IMG_4988
IMG_4986
IMG_4976
IMG_4974
IMG_4991
IMG_4984