Ορθόδοξη πίστηΠολυμέσα - Multimedia

Η τέχνη της φωτογραφίας και η σχέση της με την πίστη

14 Απριλίου 2013

Η τέχνη της φωτογραφίας και η σχέση της με την πίστη

PHOTOGRAPHY EXHIBITIONΠλάτων Ριβέλη

«Από τη μια μεριά χαίρεται κανείς για το ότι μπορεί να διαδώσει μια φωτογραφία μέσα απ’ το διαδίκτυο απ’ την άλλη ξέρει ότι αυτή η φωτογραφία θα χαθεί μέσα σε ένα χάος φλυαρίας. Από τη φλυαρία, προφανώς, ωφελείται ο μέτριος και ο κακός – ο “κοινός παρονομαστής” κατεβαίνει. Θα μπορούσε το διαδίκτυο να είναι κάτι σωστό, εάν το αντιμετώπιζαν όλοι – και οι φωτογράφοι – σαν ένα χώρο πραγματικής έκθεσης.

»Όπως δηλαδή, εάν σας πούνε να εκθέσετε φωτογραφίες σας, θα φροντίσετε να είναι καλά τυπωμένες, να είναι καλά επιλεγμένες, να εκτεθούν σε έναν σοβαρό χώρο – όχι οπουδήποτε – το ίδιο έπρεπε να είναι και το διαδίκτυο: Ένας χώρος προβολής, παρουσίασης, με σοβαρότητα των έργων που έχουμε επιλέξει – και όχι ένα άδειασμα συρταριού, όπου ό,τι κάνουμε όλη τη μέρα το βγάζουμε.
»Πρέπει να πούμε ότι, σ’ αυτό το κομμάτι, τα λεγόμενα “sosial media” δεν βοήθησαν – μάλλον χειροτέρεψαν την κατάσταση.»
Η εκπομπή «Από τέχνη σε τέχνη» του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας,  που παρουσιάζει ο π. Πέτρος Μινώπετρος, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, είχε θέμα:
«Η τέχνη της φωτογραφίας και η σχέση της με την πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα».
Καλεσμένος ήταν ο κ. Πλάτων Ριβέλης, (από τη συνέντευξη του οποίου προέρχεται και το παραπάνω απόσπασμα) θεωρητικός της φωτογραφίας και συγγραφέας.
Στο βίντεο που ακολουθεί, η ηχογράφηση πλαισιώνεται από μια (δειγματοληπτική) περιδιάβαση σε έργα μερικών από τους αξιολογώτερους πρωταγωνιστές της ανάδειξης της φωτογραφίας σε τέχνη.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1zmQENPOxPw?feature=player_detailpage&w=640&h=360]
Πηγή:antifono.gr