Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νηστήσιμη σοκολατόπιτα με αχλάδια

14 Απριλίου 2013

Νηστήσιμη σοκολατόπιτα με αχλάδια

sokolatopitaxladiΣυνταγή:Στέλιος Παρλιάρος

Φωτογραφίες Άλκης Καλούδης

Υλικά

150 γρ. ταχίνι

150 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% – 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

100 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ

50 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

3 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα στα 4

καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα

λίγο λάδι και αλεύρι για τη φόρμα

Μερίδες 8 – 10

Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο 20΄- 30΄

Διαδικασία

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ ή κατσαρόλα που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια μισογεμάτη κατσαρόλα με νερό που βράζει).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το ταχίνι με το ρούμι ή το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη. Ενσωματώνουμε και τη λιωμένη κουβερτούρα και, τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια χαμηλή φόρμα για τάρτα διαμέτρου περίπου 22 εκ. ή και λίγο μεγαλύτερη και τη γεμίζουμε με το μείγμα. Απλώνουμε στην επιφάνεια τα τεμαχισμένα αχλάδια, τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας.

Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε, μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρώς κάθε κομμάτι που πρόκειται να σερβίρουμε.

Συμβουλή

Μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες που έχουμε προηγουμένως μουσκέψει στο κονιάκ ή στο ρούμι για 1 ώρα τουλάχιστον.

Πηγή:gastronomos.gr