Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα επαναστατική μέθοδος για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων

15 Απριλίου 2013

Νέα επαναστατική μέθοδος για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων

cancer 

Η πρώτη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικών κυττάρων από τις ωοθήκες με μεγάλη ακρίβεια είναι γεγονός. Το λαμπρό αυτό επίτευμα έγινε πράξη χάρη σε μία νέα τεχνική, η οποία κάνει τα καρκινικά κύτταρα να φωσφορίζουν και έτσι καθιστάται πολύ εύκολο να ξεχωρίζουν. Χωρίς αυτή τη νέα μέθοδο, τα καρκινικά κύτταρα συχνά δεν ξεχωρίζουν από τα υγιή και έτσι πολλά παραμένουν στις ωοθήκες μετά την επέμβαση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση του καρκίνου στο μέλλον.

Η τεχνική των φωσφοριζόντων κυττάρων πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Δρα Βασίλη Ντζιαχρήστου, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Κέντρου Helmholtz στη Γερμανία. Η παρουσίασή της έγινε στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, σύμφωνα με το Nature και το New Scientist και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άνοιξε το δρόμο για πιο αποτελεσματικές αφαιρέσεις καρκινικών ιστών και για καλύτερη εκκαθάριση του καρκίνου.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της ερευνητικής ομάδας είναι οι Γιώργος Θέμελης και Αθανάσιος Σαραντόπουλος (και οι δύο συνεργάτες του Δρ. Ντζιαχρήστου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου), ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το έργο του καθηγητή και χειρούργου Gooitzen van Dam του Πανεπιστημίου του Groningen και του καθηγητή Χημείας, Philip Low. του Πανεπιστημίου Purdue.

Αυτά που προσπάθησα και πέτυχαν οι επιστήμονες ήταν να προσδώσουν στα καρκινικά κύτταρα ένα μόριο μιας φθορίζουσας ουσίας, την οποία χορήγησαν σε ασθενείς με ενδοφλέβεια ένεση. Το αποτέλεσμα ήταν η νέα ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων να λάμπουν, όταν βρίσκονται υπό το φως μιας ειδικής κάμερας. Έτσι, οι χειρούργοι θα μπορούν να ελέγχουν με απόλυτη ακρίβεια ποια κύτταρα είναι καρκινικά και ποια υγιή.

Ο Δρ. Ντζιαχρήστος μίλησε για «πραγματικό άλμα προόδου στη χειρουργική απεικόνιση» και σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έπρεπε να βασιστούμε μόνο στο ανθρώπινο μάτι για να εντοπίσουμε τον καρκινογόνο ιστό ή σε μη εξειδικευμένες χρωστικές ουσίες που χρωμάτιζαν τόσο τα επιμέρους καρκινικά κύτταρα όσο και τον (υγιή) αγγειακό ιστό. Τώρα πια, ακολουθούμε ακριβείς μοριακές ενδείξεις και όχι απλώς την φυσιολογία. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα στους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα στο χειρουργείο σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνική βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν πως έχει εφαρμογή στους ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στο μέλλον η μέθοδος πρέπει να διασφαλίσει ότι τα καρκινικά κύτταρα θα φωσφορίζουν σε κάθε έναν νοσούντα.

 

 Φωτογραφία:kala-nea.gr

Πηγή: artion magazine, Περιοδικό για ρτη ζωή, τη γνώση, την πνευματικότητα, Τεύχος 3ο, Νοέμβριος 2011, Καλαμαριά.