Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εγκαίνια της έκθεσης «Τα χρώματα της Ορθοδοξίας – Πολωνία»

16 Απριλίου 2013

Εγκαίνια της έκθεσης «Τα χρώματα της Ορθοδοξίας – Πολωνία»

colors of orthodoxy 7Τα χρώματα της Ορθοδοξίας

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα χρώματα της Ορθοδοξίας – Πολωνία» έγιναν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 στις 7.00 μ.μ. στο Κτίριο «Κωστή Παλαμά» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου, ήταν  μια ιδέα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αγία Μαρίνα» και υλοποιήθηκε με συνεργασία, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Σ΄ αυτήν παρουσιάζεται με «φωτογραφικά κλίκ», ο πλούτος και η πολυχρωμία της Ορθοδοξίας στην πολωνική επικράτεια. Οι δημιουργοί της έκθεσης, είναι εθελοντές, νέοι φωτογράφοι, που ίδρυσαν τον ιστότοπο www.orthphoto.net με σκοπό την προβολή της ορθόδοξης πίστης και πολιτισμού, ανά τον κόσμο. 

Η πολιτισμική κληρονομία πολλών αιώνων –τελετές, παραδόσεις, σύγχρονη λειτουργική ζωή –  πρόσωπα και τόποι της ορθόδοξης εκκλησίας στην Πολωνία είναι το αντικείμενο των αποτυπώσεων που προβλήθηκαν σε αντίστοιχες εκθέσεις ήδη στην Πολωνία και το Βέλγιο .   

Στα εγκαίνια που έκαναν ο Πολωνός Πρέσβης Μάτσιεϊ Κρύχ  και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Μάριος Μπέγζος, απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσώπου του Υπουργείο Εξωτερικών, ο Διευθυντής της Ε2 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ, πρέσβης Χαράλαμπος Μάνεσης.

Ο Πολωνός πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Ναζάρουκ, διάβασε στην εκδήλωση χαιρετιστήριο μήνυμα του Προκαθημένου της Πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα.

Παρευρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης Χόρεν Αρακελειάν, Τοποτηρητής της Αρμενικής Μητρόπολης στην Ελλάδα, οι πρεσβευτές της Σλοβακίας Πέτερ Μιχάλκο, της Ουγγαρίας Έστερ Σάνδορφυ, ο Διευθυντής της Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ πρέσβης Πάνος Καλογερόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Αγία Μαρίνα» Ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια και άλλοι εκπρόσωποι πρεσβειών και φορέων.

Τον συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Αγία Μαρίνα, Πατρίκος Πανάσιουκ, φοιτητής Θεολογίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κτίριο «Κωστή Παλαμά» του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας 48 και Σίνα, και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 19 Απριλίου, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 14:00

Εκ του Πολιτιστικού Κέντρου “Αγία Μαρίνα

Χαιρετισμός Μητροπολίτη Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω αυτήν την επιστολή με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης «Τα χρώματα της Ορθοδοξίας – Πολωνία», η οποία φέτος ταξίδεψε στην Ελλάδα και φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη επειδή η έκθεση παρουσιάζεται στην χώρα με την οποία η Πολωνία και η Εκκλησία μας έχει θερμές, αδελφικές σχέσεις και άριστη συνεργασία.

Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι ο ίδιος παρόν και να εγκαινιάζω την έκθεση αυτήν, αλλά την ευλογώ και χαίρομαι που η Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξαν την διοργάνωση.       

Η έκθεση παρουσιάζει τον πλούτο και την πολυχρωμία της Ορθοδοξίας στην πολωνική επικράτεια. Απεικονίζει την πολιτισμική κληρονομία πολλών αιώνων υλική και άυλη, τις τελετές, τις παραδόσεις, την σύγχρονη λειτουργική ζωή και πολλές άλλες πλευρές της ορθόδοξης εκκλησίας στην Πολωνία.     

Η Ορθοδοξία της Πολωνίας αποτελεί μία ειδική πνευματική γέφυρα μεταξύ της χώρας μας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη  πλειοψηφία των ορθόδοξων. Οι ορθόδοξοι στην Πολωνία αν και αποτελούν την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα, δεν έχουν την ανάλογη προβολή στο εξωτερικό. Η παρούσα έκθεση δίνει την ευκαιρία να αλλάξει η κατάσταση και οι πιστοί άλλων χωρών να γνωρίσουν τους πολωνικούς ορθόδοξους ναούς, ακόμα και να ταξιδέψουν στην Πολωνία για να προσευχηθούν μαζί μας, να αναπτυχτούν περαιτέρω οι ανταλλαγές νέων και άλλες δραστηριότητες.

colora of orthodoxy 9

colors of orthodoxy 10

colors of orthodoxy 8

colours of orthodoxy 1

colors of orthodoxy 11

colors of orthodoxy 6

colors of orthodoxy 3

colors of orthodoxy 2

colors of orthodoxy 5

colors of orthodoxy 4

χρώματα