Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Εκκλησία φίλος και συμπαραστάτης των ρωσικών επιχειρήσεων

16 Απριλίου 2013

Η Εκκλησία φίλος και συμπαραστάτης των ρωσικών επιχειρήσεων

 Διαβεβαιώσεις Αρχιεπισκόπου προς Ρώσους επιχειρηματίες

arxiepiskopos0002Η Κύπρος συνεχίζει και θα συνεχίσει να αποτελεί το πιο αξιόλογο και αξιόπιστο μέρος για να τις ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, και η Εκκλησία της Κύπρου θα παραμείνει φίλος και συμπαραστάτης, διαβεβαίωσε χθες βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` τους Ρώσους επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στο επίσημο δείπνο του 4ου επιχειρηματικού συνεδρίου «Global Russian Business Meeting 2013», που διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis, στη Λεμεσό.

Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «τα διαχρονικά λάθη στο εσωτερικό, αλλά κυριότερα οι πρωτοφανείς και άδικες αποφάσεις των εταίρων μας στην ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τραυμάτισαν σοβαρά το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου», τονίζοντας πως οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν τελείως λανθασμένες και θα επηρεάσουν μελλοντικά το όλο οικοδόμημα της Ευρωζώνης.

Επεσήμανε ωστόσο πως, όσο πιο μεγάλες είναι οι δυσκολίες, τόσο πιο μεγάλο θα πρέπει να είναι το πείσμα και η πίστη μας για επανάκαμψη και επανεκκίνηση και ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο, όλα μπορούν να ανατραπούν και να διορθωθούν, φτάνει πάντοτε να ενεργούμε με επαγγελματικότητα, προγραμματισμό και προπαντός με ήθος».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως μπορεί οι εξελίξεις να έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες Ρώσων επιχειρηματιών, αλλά διαβεβαίωσε πως «η Κύπρος μας συνεχίζει και θα συνεχίσει να προσφέρει το πιο αξιόλογο και αξιόπιστο μέρος, για να ασκείτε τις δραστηριότητες σας» και ότι «όλες οι παράμετροι που σας οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας υφίστανται και παραμένουν, για να συνεχίσετε και να επεκτείνετε τις εργασίες σας στο νησί μας».

«Το νομικό και φορολογικό πλαίσιο, οι υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικές, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, η φιλοξενία, η εξυπηρέτηση και η κουλτούρα της χώρας μας, σε συνδυασμό με τη διαχρονική φιλία των κρατών μας και την κοινή μας θρησκεία, αποτελούν τους παράγοντες που πιστεύω καμία άλλη χώρα δεν θα μπορέσει να σας προσφέρει», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως τόσο η Εκκλησία της Κύπρου, όσο και ο ίδιος προσωπικά, «θα είμαστε πάντοτε φίλοι και συμπαραστάτες σας σε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί και όπως είπα και σε άλλη συγκέντρωση σε ομοεθνείς σας, θέλω να με θεωρείτε Πρέσβη και Υπερασπιστή σας».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του ότι η Κύπρος θα παραμείνει σημαντικό χρηματοοικονομικό διεθνές κέντρο αλλά και ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει την πολιτική θέση και βούληση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς εκσυγχρονισμό Νόμων και Θεσμών, που θα εγγυώνται και θα θωρακίζουν την ορθολογική ανάπτυξη και θα παρέχουν ασφάλεια σε όλους που θα εμπιστευτούν το νησί για να ασκούν τις δραστηριότητες τους.

«Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποτρέπουν παρόμοια φαινόμενα που ζήσαμε τον τελευταίο μήνα στο νησί μας και δεν θα δίδουν ποτέ ξανά την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να επεμβαίνει στην οικονομία μας», κατέληξε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας, Mikhail Kuzovlev, ανέφερε πως, παρά την παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση, η Κύπρος μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, «εάν διδαχθούμε από τις πρόσφατες εμπειρίες μας και αν επιδείξουμε την απαιτούμενη υπομονή και επιμονή».

«Είμαι σίγουρος πως με την αποφασιστικότητα και το δυναμισμό του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του, η Κύπρος θα τα καταφέρει», είπε και συμπλήρωσε «η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων και μαζί σας μπορούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας».

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως, «παρόλο που η ευρωπαϊκή μας οικογένεια μας δεν ήταν πρόθυμη να επιδείξει αλληλεγγύη και δίκαιη αντιμετώπιση, ο καθένας από εμάς πρέπει να παραδεχθεί ότι έχουμε κάνει λάθη και πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί».

Σημείωσε δε ότι πρέπει να βλέπουμε στο μέλλον με δύναμη και αισιοδοξία και πως «είμαστε αποφασισμένοι να συμμορφωθούμε με όλα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup», ενώ εξέφρασε τη σιγουριά του ότι θα επιτευχθεί, μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η πρόοδος.

«Θα αποδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και κυρίως με μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, δεν έχουμε επιλογή από το να επιτύχουμε», είπε και τόνισε πως «η Κύπρος είναι προορισμένη να πάει μπροστά και κάνοντας το αυτό, η νέα Κυβέρνηση θα θέσει γερά θεμέλια, με νέες πολιτικές, που θα οδηγήσουν σε προοπτικές ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα θα παράσχει το απαραίτητο πλαίσιο για νέες επενδύσεις».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα κάνει ότι είναι δυνατό για να διατηρήσει τις γερές σχέσεις με τους υφιστάμενους επενδυτές και φίλους της Κύπρου και πως το μέλλον θα φέρει νέες προοπτικές για την Κύπρο, με επικέντρωση στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, τα έργα ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας, όπως επίσης και άλλους αναδυόμενους τομείς, όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία και η Έρευνα και Ανάπτυξη.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Horasis Gobal Visions Community Frank Richter εξέφρασε την πεποίθηση πως θα παραμείνουν στο νησί πολλές ρωσικές εταιρείες, γιατί δεν έρχονται μόνο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή άλλες επιχειρηματικές τους ανάγκες, αλλά εκτιμούν την πολιτιστική και θρησκευτική ομοιότητα με τον κυπριακό λαό.

Στο Συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα, θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με τη Ρωσία και την παγκόσμια επιρροή της, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την εκτίμηση κινδύνων και ευκαιριών στο επενδυτικό περιβάλλον, την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και υποδομών καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου αφορούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες ενώπιον των οποίων βρίσκεται η ρωσική οικονομία στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία.

Πηγή:ikypros.com