Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕκκλησιαστικοί Ύμνοι, Μουσική, Τραγούδια και ΧοροίΠολυμέσα - Multimedia

21ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού

17 Απριλίου 2013

21ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού

det_aΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/4/2013

Το τραγούδι «Το προσκύνημα» με συνθέτη και ερμηνευτή το Θεόδουλο Παπαγεωργίου και στιχουργό τον Κοσμά Οικονόμου πήρε το πρώτο βραβείο στον 21ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού τραγουδιού, που προκήρυξε το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/4/2013, στο Στούντιο 3 του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με τη συμμετοχή δέκα (10) τραγουδιών.

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι υπήρχε προβληματισμός εκ μέρους του ΡΙΚ, αν θα έπρεπε να γίνει αυτός ο διαγωνισμός.

Από την άλλη υπήρχε και η αντίληψη πως σε τέτοιες πρωτόγνωρες εποχές για την Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούμε στη λαϊκή μας παράδοση,

στις ρίζες και τον πολιτισμό μας για να αντλήσουμε δύναμη και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Πρέπει τόνισε, να συνεχίσουμε με δύναμη και μαχητικότητα για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο και να πάμε μπροστά διδασκόμενοι από τις αξίες του παρελθόντος. Η τέχνη λειτουργεί ως αντίδοτο και ψυχική ανάταση για όλους μας.

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του κοινού η οποία είχε βαρύτητα 50% και της Κριτικής Επιτροπής η οποία είχε βαρύτητα επίσης 50%, το πρώτο βραβείο πήρε το τραγούδι «Το προσκύνημα».

 

Το δεύτερο βραβείο πήρε το τραγούδι «Τα χρώματα της Κύπρου» με συνθέτη την ΄Αντρη Μελετίου, στιχουργό τον Ανδρέα Γρηγοριάδη και ερμηνευτή το Χρίστο Ριαλά.

 

Το τρίτο βραβείο πήρε το τραγούδι «΄Ηλιε μου» με συνθέτη το Μάριο Χαραλαμπίδη, στιχουργό τη Ξένια Ευστρατίου – Πολυκάρπου και ερμηνευτές τους Κατερίνα Παράσχου και Ανδρέα Ελεσνίτσαλη, οι οποίοι σύμφωνα με απόφαση της Κριτικής Επιτροπής πήραν και το βραβείο ερμηνείας.

 

Ολοι οι υποψήφιοι με γραπτή τους δήλωση που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θέμης Θεμιστοκλέους, αποποιήθηκαν των χρηματικών επάθλων και ζήτησαν όπως όλα τα ποσά δοθούν σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές για την πρωτοβουλία τους.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το ΡΙΚ τίμησε τον Κύπριο μελετητή της παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιστή Χρήστο Σίκκη για την προσφορά του. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Κώστας Κόρτας.

 

Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού, η Αντιπρόεδρος κα Μαρία Βασιλειάδου ,ο κ. Χρήστος Σίκκης και ο Διευθυντής Προσωπικού και Διοίκησης και Αν. Διευθυντής Ραδιοφωνικών και Μουσικών Προγραμμάτων κ. Κώστας Νικολαϊδης.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η Αλεξία Καρακάννα και φιλοξενήθηκαν η περσινή νικήτρια του Διαγωνισμού Ειρήνη Αντωνίου, ερμηνεύτρια του τραγουδιού «Το σπίτι μου», καθώς και το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ με τη Βασιλική Χατζηαδάμου και τη Δήμητρα Χατζημιχαήλ. Επίσης παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου ερμήνευσαν τα σχήματα των Μουσικών Σχολείων Λευκωσίας και Λεμεσού «Μάριος Τόκας».

” Το Προσκύνημα ” επί σκηνής

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Y_xDQpRIlDQ?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

Η τελική κατάταξη των δέκα (10) τραγουδιών έχει ως εξής:

 

1. «Το προσκύνημα»

2. «Τα χρώματα της Κύπρου»

3. «΄Ηλιε μου»

4. «Καρκιά φτωσιή»

5. «Αερούδιν»

6. «Παρηορκά»

7. «Πόψε κλαίει ο ουρανός»

8. «Φύσα αέρα»

9. «Κύπρος αγαπημένη»

10.«Αγάπης όρομαν»

 Πηγή:kathimerini.com.cy