Αστρονομία & ΑστροφυσικήΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η NASA στέλνει αστροναύτες στον πλανήτη Άρη με όχημα αστεροειδή

18 Απριλίου 2013

Η NASA στέλνει αστροναύτες στον πλανήτη Άρη με όχημα αστεροειδή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τη NASA να βρει έναν μικρό αστεροειδή, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος σταθμός για την αποστολή αστροναυτών στονπλανήτη Άρη.

Το πρόγραμμα, που προβλέπει την επίσκεψη αστροναυτών στον μικρό αστεροειδή το 2021, περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2014 για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, συνολικού ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρότζεκτ θεωρείται συνέχεια των υφιστάμενων δράσεων για τον εντοπισμό αστεροειδών που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, αλλά και των δράσεων για την προετοιμασία ανθρώπινης αποστολής στον Άρη ως το 2030.

nasa-asteroeidis-98543Η σχετική μελέτη προβλέπει την αποστολή ρομποτικού διαστημόπλοιου σε αστεροειδήπλάτους 7 ως 10 μέτρων μέχρι το 2020.

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο θα είναι εξοπλισμένο στο μπροστινό του μέρος με ρυμουλκό, που θα «γραπώσει» τον αστεροειδή και θα τον μεταφέρει σε τροχιά με συγκεκριμένο ύψος πάνω από τη Γη.

Η NASA ήδη αναπτύσσει μια κάψουλα που θα μεταφέρει αστροναύτες πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 400 χλμ. Στόχος είναι η κάψουλα να ταξιδέψει στο φεγγάρι, σε αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

«Αυτή η αποστολή μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την τεχνολογία και τα συστήματά μας ώστε να εξερευνήσουμε ακόμα πιο μακριά, σε μέρη που μέχρι σήμερα είχαμε μόνο ονειρευτεί και δεν είχαμε ελπίδα να φτάσουμε, δήλωσε ο διοικητής της NASA, Charles Bolden.

Οι απειλές που θέτουν οι αστεροειδείς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων τον Φεβρουάριο, όταν ένας αστεροειδής πλάτους 4,5 μέτρων πέρασε ξυστά από τη Γη, σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων. Την ίδια ημέρα ένας μικρότερος αστεροειδής εξερράγη στην ατμόσφαιρα, πάνω από τη Ρωσία.

Πηγή:econews