Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μυστική ευωχία … στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

18 Απριλίου 2013

Μυστική ευωχία … στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Μυστική ευωχία, θα περιμένει τους ενορίτες και τους προσκυνητές του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 και ώρα 18:30.

St_Alexander_choir

Η πολυφωνική χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, θα ψάλει στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου αποδίδοντας τον κανόνα και τα εφύμνια, με τον μοναδικό της τρόπο.

Την χορωδία θα διευθύνει ο Διονύσιος Μπενέτος, καθηγητής Μεσαιωνικής Λατινικής Φιλολογίας, στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε το 1943 από τον Ιωάννη Κότορο, Αρχιμουσικό του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου μέχρι το 2005. Μια πρώτη, όμως, Χορωδία τοποθετείται πιθανόν περί το 1937/1938, υπό τη Διεύθυνση του Αγησίλαου Παπαντωνίου, με τον οποίο συνυπηρέτησε για πολλά χρόνια και τον οποίο στη συνέχεια διαδέχθηκε ο Ιωάννης Κότορος.

Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου αποτελεί από την ίδρυσή της ως σήμερα τη μουσική ταυτότητα της ενορίας του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, η οποία ακολουθεί το ορθόδοξο ανατολικό δόγμακαι υπάγεται διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης. Η Χορωδία και ο τέως Διευθυντής της Ιωάννης Κότορος έχουν κατά καιρούς αποσπάσει διάφορες διακρίσεις, με πιο πρόσφατη (Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2005) την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.

Αποτελείται από άνδρες και υπηρετεί τη δεύτερη Θεία Λειτουργία του ναού του Αγίου Αλεξάνδρου κατά τις Κυριακές (10:20 π.μ. – 12:00 μ.μ.) του έτους, από την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου ως τα μέσα περίπου του Απριλίου, ενώ κάθε δεύτερο έτος ερμηνεύει το Τροπάριο της Κασσιανής κατά την Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης (~ 8:30 μ.μ.).

Χρησιμοποιεί την πολυφωνική μουσική χωρίς οργανική συνοδεία (a capella) για τέσσερις (TTBB) και πολύ λιγότερο για τρεις (TTB) ανδρικές φωνές, την οποία συνέθεσαν Έλληνες και Ρώσοι μουσουργοί του 19ου και του 20ού αιώνα για την ορθόδοξη λατρεία όπως η Θεία Λειτουργία, οι ακολουθίες της Βάπτισης, του Γάμου, εις Κεκοιμημένους κ.ά. Καθώς η μουσική αυτή έχει δημιουργήσει μια παράδοση 200 περίπου ετών, η Χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου εγγράφεται στην ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική παράδοση των Αθηνών. Αποτελεί μία από τις τελευταίες του είδους της και στελεχώνεται από ερασιτέχνες μουσικούς που διατηρούν την τοπική μουσική παράδοση του Παλαιού Φαλήρου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Πολυφωνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής Σχολής.

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,

του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου

Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

www.agmarina.gr