Ορθόδοξη πίστη

Είμαστε Ρωμαίοι! Μη βεβηλώνετε τα ιερά και όσιά μας!

19 Απριλίου 2013

Είμαστε Ρωμαίοι! Μη βεβηλώνετε τα ιερά και όσιά μας!

KIMkL

Πριν ένα χρόνο είχαμε αναφερθεί μέσα από την στήλη του «Ο.Π.» (20 Ιανουαρίου 2012,αρ. φύλλου 1911) για την τουρκική παραγωγή «Άλωση 1453», η οποία στερούνταν ιστορικών ερεισμάτων και σκόπιμα δεν παρουσίασε τις καταστροφές, τις λεηλασίες και τα εγκλήματα των Οθωμανών κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρχε σχεδόν καμμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς για την προβολή αυτής της ταινίας. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, που θεωρείται μία αμιγώς Ορθόδοξη χώρα, οι Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βηρυττό εναντίον της επικείμενης προβολής της ταινίας. Όπως μας πληροφορεί το Ορθόδοξο περιοδικό «Η Δράσις μας» (Ιανουάριος 2013, σελ. 45):

«Με τη διαμαρτυρία τους ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μη δοθεί άδεια για την προβολή της ταινίας, γιατί είναι “ανιστόρητη και προσβάλλει τον ορθόδοξο πληθυσμό του Λιβάνου και οχι μόνο”. Στα πανώ τους, σε αραβικά, αγγλικά και ελληνικά, κυριαρχούσαν τα συνθήματα: “We are Byzantines! Don’t demean our Holies!”, “Είμαστε Ρωμαίοι!Μη βεβηλώνετε τα ιερά και όσιά μας!”.

Και ενώ το Ελληνικό Κράτος δεν απάντησε στο μήνυμα, που έστειλαν στην Ελληνική Πρεσβεία, σε άλλους ο αντίκτυπος της διαμαρτυρίας τους έγινε πολύ αισθητός. Η τουρκική εταιρεία παραγωγής της ταινίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η προβολή στη Βηρυττό ματαιώθηκε λόγω αντιδράσεων του ελληνορθοδόξου κόμματος“Κόμμα της Ανατολής”, ενώ η ιστοσελίδα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu φιλοξενούσε και σχετική δήλωση διαμαρτυρίας του προέδρου του κόμματος κ. Dimitri Rodrigue Khoury.

Λίγες μέρες αργότερα οι Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου έπαιρναν από το Λιβανέζικο κράτος την επίσημη έγκριση για την ίδρυση του Ορθοδόξου Κόμματος (στον πολυεθνικό Λίβανο κάθε θρησκευτική-εθνική κοινότητα εκπροσωπείται με το δικό της κόμμα). Ο πρόεδρος του κόμματος είχε δηλώσει ότι στόχος τους είναι “η επιστροφή στην πραγματική μας ταυτότητα, την ελληνική ταυτότητα. Η σύνδεση της ελληνικής αντιοχείου νεολαίας μας με τους δικούς τους ανθρώπους και αδελφούς στην Ελλάδα”. Και πρόσθεσε: “Πρέπει να μάθουμε την ελληνική γλώσσα στην νεολαία μας. Θα πρέπει να επιμείνουμε για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, για να σωθεί το έθνος μας από την αραβική και ισλαμική αφομοίωση”.

Ξεκάθαρα λόγια και λεβεντιά ψυχής! Ελληνορθόδοξοι αδελφοί μας του Λιβάνου, σας ευχαριστούμε για το παράδειγμα, που μας δίνετε!».

Πηγή:Ορθόδοξος Τύπος