Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η μούργα στο σαπούνι

20 Απριλίου 2013

Η μούργα στο σαπούνι

Πάω στοίχημα πως οι περισσότεροι από εσάς δεν ξέρετε καν με τι μοιάζει η μούργα του ελαιολάδου.Εκτός βέβαια αν είστε παραγωγός ελαιολάδου ή λαδέμπορας.

Ούτε εγώ γνώριζα μέχρι που απεκτήσα πριν λίγο καιρό τα πρώτα μου λίτρα! Δείτε τη φωτογραφία.DSC_0973

Σήμερα δοκίμασα το σαπούνι από μούργα που έφτιαξα πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Το αποτέλεσμα πραγματικά με εξέπληξε! Παρόλο που χρησιμοποίησα μόνο μούργα το σαπουνάκι έγινε σκληρό, μυρίζει ευχάριστα και παράγει καλό και κρεμώδη αφρό. Δε κάνει βέβαια τον αφρό της καρύδας, με τις μεγάλες και πλούσιες μπουρμπουλήθρες, αλλα είναι αρκετά ικανοποιητικός (για τα δικά μου δεδομένα).

Τι είναι η μούργα;
Η μούργα είναι ένα παχύρρευστο υγρό, το κατακάθι του ελαιολάδου, η οποία αν καταναλωθεί δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Έχει όμως πικρή γεύση και δυσάρεστη όψη και μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του ελαιολάδου αν δε φιλτραριστεί.Το κατακάθι του ελαιολάδου γενικά θεωρείται η καλύτερη πρώτη ύλη για τη παραγωγή σαπουνιού. Αν ψάχνετε μούργα ρωτήστε σε ένα ελαιοτριβείο ή βρείτε έναν πλανόδιο πωλητή ελαιολάδου (όπως έκανα εγώ) και ζητήστε του μούργα. Βρέθηκα με 15 kg στα χέρια μου και μάλιστα δωρεάν. “Πλήρωσα” με μια μπάρα χειροποίητου σαπουνιού από προηγούμενη παρτίδα.

DSC_0971

Η μούργα μοιάζει έτσι…
DSC_0974

Εδώ βλέπετε πως διαχωρίζεται το εναπομείναν ελαιόλαδο από το κατακάθι.
DSC_0978

Εδώ βλέπετε το έτοιμο σαπουνάκι. Μου ξέφυγε λίγο η φάση gel αλλά αν δε πάθεις δε μαθαίνεις!

Θεωρητικά όσο καλύτερης ποιότητας είναι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε, τόσο κατώτερης ποιότητας σαπούνι παράγουμε. Οξύμωρη η φράση αλλά είναι αληθινή. Τη πρώτη φορά που έφτιαξα σαπούνι χρησιμοποίησα extra παρθένο ελαιόλαδο, λόγω άγνοιας.

Η χρήση καλού, extra παρθένου ελαιολάδου στο σαπούνι είναι απλά σπατάλη.

Το σαπούνι από μούργα είναι κατάλληλο για το δέρμα και τα μαλλιά, ακόμα και για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, ενώ το σαπούνι από παρθένο ελαιόλαδο καλύτερο είναι να χρησιμοποιείται περισσότερο για το πλύσιμο ρούχων και πιάτων. Επίσης αντίθετα με το παρθένο ελαιόλαδο που έχει τα μικροπροβλήματα του, όπως διαβάσαμε στην ανάρτηση για το σαπούνι καστίλλης, η μούργα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της χωρίς τη προσθήκη άλλου ελαίου για ενίσχυση αφρισμού ή σκληρότητας. Επιπλέον δε ξηραίνει το δέρμα όσο το απλό ελαιόλαδο.

Οι μόνες συνταγές που βρήκα για παρασκευή σαπουνιού από μούργα είναι κάτι παλιές – παραδοσιακές αναδημοσιεύσεις όπου βράζουν το λάδι σε καζάνια όλη νύχτα και προσθέτουν νερό, σόδα και αλάτι. Ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς γίνεται, δεν έχω καζάνια ούτε κάποιον “παλιό” να μου εξηγήσει τη διαδικασία. Οπότε πειραματίστηκα με τη ψυχρή μέθοδο. Και το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητα καλό.

Πως να φτιάξω σαπούνι με μούργα;

Απλά αντικαταστήστε το ελαιόλαδο της συνταγής με μούργα. Ζυγίστε τα υλικά σας με ακρίβεια και ακολουθήστε πιστά τα βήματα της ψυχρής μεθόδου. Μη κάνετευπερλίπανση σε μεγάλο ποσοστό, ένα 5% είναι αρκετό. Κάντε την ανάμιξη σόδας – ελαίων σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μη χαθούν τα ευεργετικά συστατικά του λαδιού. Η προσθήκη και άλλων τύπων ελαίων είναι θεμιτή, όχι όμως απαραίτητη.

Πηγή:oliviart-gr.blogspot.groliveoil-epidavros