Ορθόδοξη πίστη

Ιεραποστολικές αναμνήσεις με τον π. Ευέλθοντα

20 Απριλίου 2013

Ιεραποστολικές αναμνήσεις με τον π. Ευέλθοντα

evel8on2

Ο μακαριστός πατήρ Ευέλθων Χαραλάμπους υπήρξε ιδιαιτέρως δραστήριος και με έντονο το αίσθημα της προσφοράς και της αγάπης στον πλησίον. Ανάμεσα στα πολυάριθμα έργα του, είχε αναπτύξει έντονη προσφορά αγάπης μέσω του ΚΕ.Π.Α και στον χώρο της Ιεραποστολής στην Αφρική. Είχα την ευλογία από τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό να συμμετάσχω σε κάποιες από τις αποστολές που ηγήθηκε της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στην Κένυα και στη Μαδαγασκάρη. Εκεί στα βάθη της Αφρικής είδα με τα μάτια μου το μέγεθος του έργου του και χαράχτηκαν βαθιά στην ψυχή μου εικόνες και συγκινητικά γεγονότα.

Τον Αύγουστο του 2007 μεταβήκαμε στην Κένυα και ανάμεσα στα πολλά που βιώσαμε ήταν και η τέλεση των εγκαινίων της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο. Η Εκκλησία αυτή θεμελιώθηκε με χρήματα που προσέφεραν οι πιστοί μέσω του ΚΕ.Π.Α και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή της φυλής Νάντι. Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό γεγονός από την αποστολή ήταν και η ομαδική βάπτιση από την ομάδα μας εβδομήντα περίπου παιδιών του Ορφανοτροφείου.Ο πατήρ Ευέλθων, ακούραστος και χαμογελαστός, παρά την κούραση των ημερών,βάπτιζε με χαρά όλα αυτά τα παιδιά. Δεν έμεινε όμως σ’ αυτό και, φιλάνθρωπος όπως ήταν, υποσχέθηκε στον Μητροπολίτη να αναλάβει μεσω του Κ.Ε.Π.Α τη φροντίδα και των εκατό παιδιών του ορφανοτροφείου. Άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων,μόλις επιστρέψαμε στην Κύπρο, οργάνωσε πολύ σύντομα πρόγραμμα για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου (αυτό το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα).

Την επόμενη χρονιά, μήνα Αύγουστο πάλι, επισκεπτόμαστε ξανά την Κένυα. Αυτή τη φορά τελέσαμε τα Εγκαίνια της Εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο πατήρ Ευέλθων μιλά στους ιθαγενείς, μεταφέροντας τη δική μας χαρά και αγάπη και κλείνει με την ευχή, η Εκκλησία να γεμίζει κάθε Κυριακή προς δόξαν Κυρίου. Καθώς μοιράζουμε τα άναμνηστικά και τα κεραστικά μας στους συγκεντρωμένους πιστούς, με χορούς και τραγούδια φτάνουν παρατεταγμένοι οι παράνυμφοι και το ζεύγος που θα ενώναμε εν Κυρίω. Τελείται το μυστήριο του γάμου και ο πάτερ εύχεται στους μελλονύμφους.

Η τελευταία και πιο μακρινή αποστολή έγινε τον περασμένο Αύγουστο του 2010 στην εξωτική και γεμάτη φτώχεια και προβλήματα Μαδαγασκάρη. Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο μας υποδέχεται ο εκεί Μητροπολίτης Ιγνάτιος και μεταφερόμαστε στον ξενώνα δίπλα από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Toεπόμενο πρωινό μεταβαίνουμε στο χώρο όπου στεγάζεται η Ιερά Μητρόπολη, σε ένα προάστειο της πρωτεύουσας. Με την άφιξή μας εκεί, αντικρύζουμε εκατοντάδες μικρά παιδιά να περιμένουν υπομονετικά έξω από τη Μητρόπολη για να πάρουν το πρωϊνό τους. Πολλά από αυτά (η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα 5 η 6 χρόνια)κουβαλούν στις πλάτες τους τα μικρότερα αδελφάκια τους. Ο Μητροπολίτης μας πληροφορεί ότι αρκετά περπατούν καθημερινά ολόκληρα χιλιόμετρα για να πάρουν ένα ποτήρι γάλα και μερικά μπισκοτάκια που τους προσφέρει η Μητρόπολη. Ο πατήρ Ευέλθων γνωστός για την αγάπη του προς τα παιδιά και τα φιλάνθρωπα αισθήματά του, υπόσχεται στο Μητροπολίτη να προσφέρει μέσω του Κ.Ε.Π.Α το αναγκαίο ποσό για τα έξοδα του μήνα Οκτωβρίου. Η επιλογή του μήνα Οκτωβρίου δεν ήταν τυχαία,γιατί είναι ο μήνας της εορτής του Αγίου Δημητρίου και θα ήταν μία προσφορά στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης. Μετά ακολούθησε η Τελετή Εγκαινίων του Λυκείου που ανεγέρθηκε στη μνήμη του αείμνηστου Χριστόφορου. Ένα Λύκειο χωρητικότητας τερακοσίων μαθητών που αποτελεί στολίδι για την περιοχή της Μητρόπολης και ήταν τόσο απαραίτητο για την μόρφωση των παιδιών. Η χαρά του πατρός Ευελθόντος ήταν έκδηλη, γιατί τον αξίωσε ο Πανάγαθος Θεός να δει ένα ακόμα όραμά του να γίνεται πραγματικότητα.

Τη Δευτέρα μεταβήκαμε ξανά στο χώρο της Μητρόπολης για να βοηθήσουμε στη διανομή τροφίμων που οργανώνει κάθε Δευτέρα εδώ και χρόνια ο Μητροπολίτης. Στο τέλος της διανομής ο πατήρ Ευέλθων κάθισε σε μία γωνιά για να ξεκουραστεί και γύρω του μαζεύτηκαν αρκετοί ντόπιοι ιερείς, διάκονοι και υποψήφιοι κληρικοί. Έτυχε να ήμουν εκεί κοντά και άκουγα τη συζήτηση που ακολούθησε. Ο πατήρ Ευέλθων με αληθινό ενδιαφέρον ρωτούσε όλων τα ονόματα, σε ποιάν ενορία υπηρετούν, την οικογενειακή τους κατάσταση. Πολύ σύντομα άρχισε η συζήτηση για πνευματικά θέματα, με τον πατέρα Ευέλθοντα να απαντά απλά, κατανοητά και με το γνωστό του χιούμορ, όπως έκανε τόσα χρόνια ως εκπαιδευτικός στα σχολεία. Οι ντόπιοι ιερείς, ως μικροί μαθητές, άκουγαν με προσοχή και ένιωθαν απέραντη χαρά που έλυναν τις διάφορες απορίες τους. Όλοι αποχώρησαν χαρούμενοι, γιατί ένιωσαν την αγάπη του πατρός Ευέλθοντος.

Όλες οι πιο πάνω θύμησες αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα από τα πολυάριθμα περιστατικά που βίωσα συνοδεύοντας τον πατέρα Ευέλθοντα στις αποστολές στο χώρο της Ορθόδοξης Αφρικής και ένα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του. Είμαι σίγουρος, ότι το έργο του και ο δρόμος αγάπης και προσφοράς που χάραξε στην Αφρική θα συνεχιστεί, γιατί ο ίδιος αγάπησε και πόνεσε το ταλαιπωρημένο λαό της Αφρικής και κυρίως τα μικρά παιδιά της. Αιωνία σου η μνήμη και καλό Παράδεισο μακαριστέ πατέρα Ευέλθοντα.

 

Τάσος Νικολάου

 

 

Πηγή: «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, Ιδρυτής:Πρωτοπρασβύτερος Ευέλθων Χαραλάμπους, Περίοδος Γ΄, έτος ΚΑ΄, αρ.10, Οκτώβριος2011