Ορθόδοξη πίστη

Μιά κουβεντούλα για το θυμό**

24 Απριλίου 2013

Μιά κουβεντούλα για το θυμό**

Geroge CalciuΤου π. Γεωργίου Calciu*

 

Ο άνθρωπος σήμερα ζεί κάτω από τέτοια πίεση που τα νεύρα του τεντώνονται στο έπακρο ώστε ακόμα και η παραμικρή πρόκληση να του προκαλέι το αμάρτημα του θυμού.

Τα αίτια του θυμού μπορεί να είναι το παιδί μας που δεν μάς υπακούει, ή ο/η σύζυγος που μάς αντιλέγουν, ή ο οδηγός που μάς κόβει το δρόμο ή φαίνεται ότι μάς κόβει το δρόμο.Όλ’ αυτά μάς δίνουν αφορμή για να θυμώσουμε.

Ακόμα και αν εξ’ αιτίας της αυτοκυριαρχίας μας ο θυμός δεν εκφράζεται πρός τα έξω ή αυτός που μάς έφταιξε δεν μάς ακούει, εξακολουθεί να αποτελεί αμαρτημα γιατί βλάπτει την ψυχή και την καρδία μας. Είναι μιά πράξη εναντίον του εαυτού μας κάτω από την επίδραση του διαβόλου ο οποίος προκαλεί το θυμό.

 

Ο Σωτήρας  μας μάς προειδοποιει με σοβαρότητα ότι ο θυμός προκαλεί λεκτικές συγκρούσεις και εξίβρυση.

 

«22ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει· ὃς δ’ ἂν εἴπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ῥακά, ἔνοχος ἔσται τῷ συνεδρίῳ ὃς δ’ ἂν εἴπῃ μωρέ, ἔνοχος ἔσται εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός» ( Ματ. 5-22)

 

… Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί το κακό χωρίς να διαφθείρει την καρδία στην οποία ο Θεός πρεπει να κατοικεί….

[….]

 

Διδάσκω τους μετανοούντες ότι πριν να εκφράσουν το θυμό τους, είτε με λόγια, με χειρονομίες, ή και έστω μόνο  με το νού, να ψιθυρίσουν τρείς έως πέντε φορές την ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό». Ακόμα και αν προφέρουν την ευχή γρήγορα και χωρίς συναίσθηση εξ αιτίας του θυμού, τότε να προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν στη λέξη «αμαρτωλό» και ο θυμός τους θα καταπαύσει. Πολλοί έχουν καταφέρει  να βελτιώσουν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους, τις οικογενειακές τους σχέσεις, τις σχέσεις τους με άλλους, ακόμα και την πνευματική-εσωτερική τους ζωή.

 

Όλες οι συγκρούσεις στον κόσμο πηγάζουν από τον αχαλιναγώγητο θυμό. Κάποιος θυμώνει και πληγώνει τον άλλο, ο οποίος με τη σειρά του αντιδρά με περισσότερη βία και δύναμη. Οταν αρχίσει αυτή η αλυσίδα δεν μπορεί να διακοπεί παρά μόνο με τη βοήθεια της προσευχής- της αληθινής προσευχής.

 

[…]

Το όνομα του Ιησού είναι πολύ γλυκύ στο στόμα. Διώχνει τους δαίμονες και ανακαλεί τους αγγέλους πίσω στην καρδία και στο μυαλό. Τότε  συμπεριφέρεσαι με ταπείνωση μπροστά στους άλλους.

 

ΤΕΛΟΣ

*Ο π. Γεωργιος Calciu (1925-2006) ήταν ένας μεγάλος Ρουμάνος Ορθόδοξος ομολογητής και πνευματικός.

**Αποσπάσματα από το κείμενο που δημοσιέυτηκε στον The Orthodox Word  No.261

Μετάφραση : Filothei

 Πηγή:orthodoxwayoflife.blogspot.gr