Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Στο φως δύο Βυζαντινοί ναοί στο Ναύπλιο

26 Απριλίου 2013

Στο φως δύο Βυζαντινοί ναοί στο Ναύπλιο

ÍÁÕÐËÉÏ ÓÔÏ ÖÙÓ ÄÕÏ ÂÕÆÁÍÔÉÍÏÉ ÍÁÏÉΟ διευθυντής της 25 Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δημήτριος Αθανασούλης   κάνει έλεγχο στην πρόοδο των έργων ανάδειξης της Ακροναυπλίας , την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 ,ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Η Ακροναυπλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου.

Η Ακροναυπλία, γνωστή και ως Ιτς Καλέ, είναι το αρχαιότερο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου, αλλά ως το 13ο αιώνα μ.Χ. ήταν ανεξάρτητη πόλη.

Με την έλευση των Βενετών και των Φράγκων η πόλη ενσωματώθηκε στην οχύρωση της πόλης. Αργότερα, επί Γεωργίου Α΄ τμήμα της Ακροναυπλίας διασκευάστηκε σε στρατώνα και σε στρατιωτική φυλακή, το διάστημα 1924-1934 σε τυπικό σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ κατά τη δικτατορία του Μεταξά λειτούργησε ως φυλακή για τους αντιπάλους του καθεστώτος. Για την εκτέλεση των εργασιών την αυτεπιστασία έχει η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων .

Στο χώρο της ανασκαφής έχουν εντοπιστεί διάφορα ευρήματα, τα σημαντικότερα που ήρθαν στο φως της Αρχαιολογικής σκαπάνης είναι,  τα θεμέλια δύο  παλαιοχριστιανικών εκκλησιών Βυζαντινής περιόδου , των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Ανδρέα  12 και 13 αιώνα μχ. ,  τάφοι με οστά ,ενός πύργου και τμήματα τειχών  από όλες τις περιόδους , Ελληνιστικής , Ρωμαϊκής , Βυζαντινής και  Ενετικής  περιόδου .

ÍÁÕÐËÉÏ ÓÔÏ ÖÙÓ ÄÕÏ ÂÕÆÁÍÔÉÍÏÉ ÍÁÏÉΤο έργο αναμένεται να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες περίπου σε ένα χρόνο.

ÍÁÕÐËÉÏ ÓÔÏ ÖÙÓ ÄÕÏ ÂÕÆÁÍÔÉÍÏÉ ÍÁÏÉ

ÍÁÕÐËÉÏ ÓÔÏ ÖÙÓ ÄÕÏ ÂÕÆÁÍÔÉÍÏÉ ÍÁÏÉΠηγή: Ευάγγελος Μπουγιώτης